Egészségvédelmi sorozatunk előző állategészségügyi témájaként a kutyáink számára veszélyes élelmiszerek témakörét boncolgattuk szakértő állatorvosunk segítségével. E havi témánk még mindig a kutyák élelmezéséhez kapcsolódik, az előzőekből következően most az egészséges étrendhez kapcsolódó fontos tudnivalók kerülnek terítékre.

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is a fejlődésüket és a további életüket tekintve az egyik legfontosabb szempont a helyes és megfelelő táplálkozás. Fontos a táplálék minősége és összetétele ahhoz, hogy kedvencünk egészséges és életerős maradjon. Minderről nekünk kutyagazdáknak kell gondoskodnunk. Mindenki a legjobbat akarja kedvencének, mégis gyakran esnek súlyos hibákba az etetés terén. Ezek a hibák elkerülhetőek, ha tudunk róluk, de a legtöbben nem ismerik ezeket a fontos tudnivalókat. Honnan tudjuk, hogyan etessük helyesen kedvencünket? Erről kérdezném állatorvos szakértőnket, Dr. Hauberger Pétert.

Üdvözlöm Doktor Úr!

A háziasított kutya, mint farkas őse is alapvetően ragadozó, ezért táplálékuk fő alkotóelemei a hús, illetve a különböző állati eredetű tápanyagok. Ahhoz, hogy felnőtt kutyánk egészséges, aktív és boldog életet éljen, ki kell alakítanunk a helyes egyensúlyt a 6 fő tápanyag; a víz, fehérje, zsírok, vitaminok, ásványi anyagok, valamint a szénhidrátok tekintetében. Kutyáink táplálékigénye nemcsak egyedenként, de fajtánként és életkoronként is változik. Elsőként néhány általános és fontos kérdést tennék fel a kutyák etetésével kapcsolatban. Naponta egyszer vagy többször adjunk a kutyánknak enni? Illetve mennyit egyen a kutya?

            A kutyák ragadozó állatok. A ragadozó életmódra jellemző, hogy nem esznek több alkalommal, mint mi mindenevő emberek. A kutyák számára a naponta egyszeri etetés a megfelelő. Ezt az aktív időszak után szoktuk javasolni, hogy az étkezés után legyen lehetősége pihenni. A kölyökkutyák még naponta többször, 3-5 alkalommal ehetnek. Fél éves kortól fokozatosan át lehet térni a napi kétszeri etetésre, egy éves kortól pedig a napi egyszeri etetés javasolt.
             A táplálék mennyisége függ a kutya korától, felnőttkori súlyától, növekedés intenzitásától és az aktivitásától. Javasolt a kutya korának és súlyának megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékot adni.

A kölyökkutya táplálásának végcélja egy egészséges, betegségektől mentes felnőtt kutya. Hogyan etessük a kölyökkutyánkat megfelelően, hogy megkapják a fejlődésükhöz szükséges fontos tápanyagokat bébi kortól kezdődően?

            Célszerű ismernünk a kölyökkutyánk leendő felnőttkori súlyát, hiszen a mai tápok ennek megfelelően vannak osztályozva. Ezen kívül javasolt ismernünk a kutya jelenlegi súlyát, nehogy az adott tápból túl sokat, vagy túl keveset adjunk. Ezek alapján célszerű a kutyánknak megfelelő jó minőségű, teljes értékű tápot választani.

Hogyan etessük a dolgozó munkakutyákat, a vemhes és szoptatós kutyákat?

            A dolgozó és a vemhes kutyáknak magasabb energia és fehérjetartalmú tápok szükségesek. Az aktív kutyáknak a fokozott mozgás miatt nagyobb az energiaigényük, amit a táplálással kell pótolni. A vemhes szuka tápigénye a folyamatosan növekedő magzatok miatt jelentősen magasabb. Oda kell figyelnünk, hogy az vemhesség második felében, de főleg az utolsó harmadban magasabb legyen a táplálék mennyisége, és energiában, fehérjében és vitaminban dúsabb legyen. Ne feledkezzünk meg a szoptató szukáról sem, akik viszont továbbra is saját tartalékaikból vonják el a kölyökkutyák számára a megfelelő tápanyagokat. Itt is fontos a magasabb energia- és fehérjearány, és a vitaminok mellett kalciumot is adjunk.

Mik a leggyakrabban elkövetett hibák a kutyák etetésével kapcsolatban?

            Egyik gyakori hiba a különböző táplálékok felkínálása, választási lehetőségek adása a kutya számára. Az egészséges kutya, ha nincs hozzászoktatva a válogatáshoz, akkor mindent megeszik, amit elé raknak. Ha nem eszi meg, és mi előtte hagyjuk, vagy másféle táplálékot kínálunk neki, akkor megtanulja, hogy az első választásnál nem szükséges egyből ennie, hátha a következő finomabb lesz. Javasolt ezért a kutyák számára meghatározott időben felkínálni a szokott táplálékot, amit ha nem esz meg, 10-15 perc múlva elvenni előle és a következő etetési időben újra adni neki.
             Másik hiba a nem kutyának való táplálékok adása. Kerülni kell a nyers, túl zsíros, olajos, fűszeres ételek adását, valamint a csontok, porcok adását is. Sok kutya érzékeny rájuk, és bármikor felmerülhet ilyen ételek esetén emésztőszervi probléma.
             Sokszor szintén emésztőszervi problémákat okozhat a táp hirtelen megváltoztatása. Ez főleg új gazdihoz kerülő kölyökkutyák esetén veszélyes, hiszen felborulhat a kölykök amúgy is érzékeny gyomor-bél flórája. Ezért javasolt a táplálék fokozatos keverése, 4-5 nap alatt történő leváltása.

Fontos az életszakaszoknak megfelelő etetés, az etetések rendszerességének kialakítása és a táplálék mennyisége is!

Fontos eldönteni, hogy kutyatáppal, házilag elkészített főtt étellel etetjük a kutyánkat. Talán a legegyszerűbb megoldás, mely a legkevesebb gondot jelenti a gazdák számára is a száraz kutyatápokkal való etetés. A jó minőségű kutyatápok teljes értékű kutyaeledelek, melyek önmagukban biztosítják a kiegyensúlyozott táplálást, elvégre azzal a céllal készülnek, hogy az kutyák kizárólagos táplálékaként is megállják a helyüket. A száraz eledeleket szárazon és vízbe áztatva is adhatjuk. Magyarországon ma már a teljes értékű száraz kutyatápok széles skáláját megtaláljuk a kutyaeledel boltok polcain, a legolcsóbbtól a legdrágábbik, a színestől a sötétbarnáig minden megtalálható a palettán. Hogy igazodjunk el közöttük, mire figyeljünk a tápválasztásnál? Milyen szempontok alapján érdemes kutyatápot választani?

            A szempontok, ami alapján kutyatápot válasszunk, az a kutyánk leendő felnőttkori testsúlya, az aktuális testsúlya és a kutya kora, illetve fizikai aktivitása. Vemhes, szoptató, aktív munkakutya, a növekedésben lévő fiatal kölyök vagy beteg állatok táplálása eltér az átlagostól.

Hol érdemes minőségi kutyatápot vásárolni?

            Minőségi tápot olyan helyről érdemes választani, ahol a kutya gazdája hozzáértő szakembertől megfelelő tájékoztatás kap ahhoz, hogy a különböző tápok sokféleségében eligazodhasson. Javasolt teljes értékű, jó minőségű táppal etetni a kutyánkat, súlyának, korának megfelelően.

Fontos és megszívlelendő tanácsok!

  • Amennyiben kutyatáppal etetjük kutyánkat, mellé gondoskodnunk kell megfelelő mennyiségű vízről is.
  • Ha megnézzük a kutyatáp címkéjét, az alábbi összetevőket kell keresni: csirkehús, pulykahús, hal, rizs, krumpli, birkahús, napraforgóolaj, zöldségek. Az van a lista elején, amiből a táp többet, a lista végén pedig, amiből kevesebbet tartalmaz.
  • Meg kell győződni arról, hogy a kutyatáp elsődleges összetevője hús és nem egyéb származék. Ha például csak csirke szerepel a címkén, mint fő összetevő, akkor a csirke alatt minden csirkerészt értenek. Ez tartalmazza tehát a bőrt, a lábat, azaz a nem teljes értékű tápanyagokat is. Ellenben, ha csirkehús szerepel, akkor csak a valóban fehérjedús, tápláló részeket tartalmazza. Ez biztosítja azt, hogy megfelelő mennyiségű fehérjét kapjanak a kutyáink, ne melléktermékeket.
  • A kutyák ragadozók és nem növényevők, ebből adódóan állati eredetű fehérjékre van szükségük. Az állati eredetű fehérjeforrások a csirke, marha, bárány, hal… stb. Minden esetben győződjünk meg arról, hogy a kutyatáp első 4 összetevője ne valamilyen típusú mag legyen, hanem hús vagy fehérje. A vitaminok és zsírsavak szintén jó összetevők: az E vitamin, az Omega 3 és 6 zsírsavak is.
  • A következő összetevők nem jók: fehérje, amely főként az alábbi elemekből nyerődik: kukorica, csirke melléktermékek, szója, glutén. Ezeket nehéz megemészteni a kutyáknak és hosszú távon ilyet etetni betegséget okoz a kutyánál.
  • A nagyon olcsó kutyatápok nem készülnek túl jó alapanyagokból, emiatt az ár lehet egyfajta kiindulási alap, ezt mindenkor tartsuk szem előtt a tápválasztásnál, hiszen ez esetben is érvényes az a mondás, hogy olcsó húsnak híg a leve!
  • Vigyázzunk a színes kutyatápokkal, nem ajánlatos ilyen kutyatáppal etetni kutyánkat. A színes kutyatáp szemek nem a sárgarépát és az egyéb zöldségeket jelzik, a sok színezék csupán számunkra próbálja eladhatóbbá tenni az eledelt. Az olcsóbb tápokba általában különféle ízfokozókat tesznek, hogy a kutyák jobb étvággyal fogyasszák azokat. Ha szeretnénk kutyánk egészségét hosszú távon megőrizni, a színezett kutyatápok etetését mellőzzük kutyáink élelmezésében!
  • Azt is szem előtt kell tartani, hogy az összetevőknek helyes arányban kell állniuk egymással. A prémium minőségű kutyatápok ebből a szempontból biztosabb támpontot nyújtanak számunkra! Itt is igaz az, hogy a drágább, jobb minőség!
  • A konzerv eledelek 85% – 90%-a víz, lényegében olyan, mintha vízzel etetnénk a kutyánkat. Ebből következően konzerv eledelt venni felesleges pénzkidobás!
  • Egy táp jó minősége abban is megmutatkozik, hogy milyen mértékben emészthető. A legtöbb prémium táp csomagolása, és címkéje ezen adatot is tartalmazza, de mi magunk is könnyen megállapíthatjuk, hogy az adott táplálékból a kutya emésztőrendszere mennyit képes felszívni. Az elfogyasztott táp mennyiségének és a keletkezett bélsár mennyiségének összehasonlításával könnyedén rájöhetünk! Minél kevesebb bélsárt ürít kedvencünk, annál jobb a táp felszívódása!

Essen szó a házilag készített étrendről is. Amennyiben kiegyensúlyozottan van összeállítva, a házilag készített ételek jók lehetnek a kutyák számára. Kutyatáp helyett házikoszt, de hogyan? Ha házilag készítünk nekik ennivalót, annak mit kell tartalmaznia, hogy ne jelentkezzenek az egyoldalú etetésből adódó hiánybetegségek?

            Talán egyszerűbb felsorolni azokat az ételeket, amik nem javasoltak. Ez előző cikkben leírt ételek, veszélyes ételek kerülendőek a kutyák számára. Nem javasoltak az emberek számára készült élvezeti cikkek, édességek adása sem. Továbbá kerülni kell a csontos, porcos, túl zsíros, túl fűszeres ételeket is. Amennyiben a kutyánk a házi kosztol hízásnak indul, javasolt csökkenteni a napi mennyiséget. Házi koszttal való etetés esetén próbáljunk meg változatosak lenni, és kerüljük az egyoldalú táplálást.

Fontos, hogy a helyesen összeállított házilag elkészített étel nem egyenlő a konyhai maradékkal!
Az erősen fűszerezett ételmaradékok sem jók a kutya táplálására, fűszeres ételt soha ne adjunk a kutyáinknak!

Fontos és szem előtt tartandó! A kutya számára az az ideális étrend, amelyben kiegyensúlyozottan és megfelelő arányban szerepelnek a fehérjék, a szénhidrátok, a zsírok, a vitaminok, az ásványi anyagok és a rostok. Amennyiben az egyik vagy másik túlsúlyba kerül, az elhízást, fogyást, betegségeket és más egészségügyi problémákat okozhat.

Ha a fent leírt tanácsokat betartjuk, nem csak a kutyánk lesz egészségesebb, hanem nekünk is kevesebb problémánk lesz.

Köszönjük szépen Hauberger Doktor Úrnak a szakértő segítségét, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a kutyák egészséges étrendjéről és helyes élelmezéséről itt leírtak és a jó tanácsok!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂