fbpx

Kutyáink egészségvédelme – Veszélyes élelmiszerek

Kutyáink egészségvédelme - Veszélyes élelmiszerek

Egészségvédelmi sorozatunk következő részeiben egy szerteágazó témakört fogunk érinteni, mégpedig kutyáink élelmezését. Az elkövetkezendő két hónapban állatorvos szakértőnk segítségével megpróbálunk eligazodni az egészséges és a veszélyes élelmiszerek szövevényes útvesztőjében.

Elsőként a kutyáinkra veszélyt jelentő élelmiszerek témakörével foglalkozunk, mely kiemelt fontossággal bír, hiszen sok dologra kell odafigyelnünk a társakként velünk élő kutyáink etetésénél.

A legtöbb kutya szereti az élelmiszereket és különösen akkor vonzódnak hozzájuk, mikor látják a gazdijukat, a családjukat valamilyen élelmiszert fogyasztani. Természetes, hogy ők is megkívánják, és ugyan mely kutyatulajdonos tudna ellenállni egy kérő szempárnak vagy kettőnek.

Megosztjuk az ételeinket a kutyáinkkal. De vajon minden élelmiszer, amit mi emberek fogyasztunk, megfelelő a kutyáinknak is? Ez egyáltalán nem így van. Sok élelmiszer, melyeket az ember szeret, és amelyek az embereknél nem okoznak panaszt, a kutyáinknak egyáltalán nem megfelelőek, nem fogyaszthatják őket, mert egészségügyi problémákat, betegségeket vagy akár mérgezést is előidézhetnek náluk. Ezekről a kutyáink számára veszélyes illetve nem ajánlott élelmiszerekről, ételekről, általuk a kutyáinkra gyakorolt hatásukról fogunk beszélgetni a továbbiakban szakértő klinikus állatorvosunkkal, Dr. Hauberger Péterrel.

Üdvözlöm Doktor Úr!

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján elmondhatom, hogy elég sok kutyát szerető tulajdonos nincs tisztában azzal, mely élelmiszereket fogyaszthatják a kutyáik is, melyek egészségesek a számukra és melyek azon élelmiszerek, amelyek elfogyasztása esetén különféle egészségügyi problémák, betegségek tünetei léphetnek fel náluk.
Azt már tudjuk, hogy a kutya alapjában véve húsevő, de nemcsak a hús szerepel az étrendjében, ezen kívül még számtalan más ételt is fogyaszt. A hús mellett nagyon sok kutya tulajdonos a csontot tartja még fontos ételnek a kutyák étrendjében. Vajon ez így igaz-e? A veszélyt jelentő élelmiszerek, ételek közül elsőként kell említenünk a különféle CSONTOK etetéséhez kapcsolódó egészségügyi problémákat.
Első kérdésként felmerül, hogy adhatunk-e a kutyáinknak csontot? És ha igen, akkor milyen időközönként adjunk csontot, hogy azok ne okozzanak kutyáinknál egészségügyi problémákat? És főleg milyen fajta csontokat kaphatnak kutyáink? Illetve milyen egészségügyi problémákat okozhatnak a csontok a kutyáinknál? Sajnos, a fogak közé szorult, félrenyelt, elakadt csontokról hallottam már horror történeteket kutya tulajdonosoktól (sajnos, én is megtapasztaltam ezt egy alkalommal, de szerencsére ez a történet sikeresen végződött-a szerk.) Azt hiszem, ez a kérdéskör éppen ezért is nagyon fontos!

          A kutyák jelentős betegsége hozható összefüggésbe a helytelen táplálással. Sajnos el kell hessegetni azt a tévhitet, hogy a kutya úgy is tudja, mi a jó neki. Az egészséges, nem válogatós kutya azt eszi meg, amit elé tesznek. A kutya azt eszi meg, amit tőlünk, a kutya gazdájától kap, vagy azt, amihez hozzájuthatnak, ezért fontos szerepünk van a kutyák táplálási eredetű megbetegedésének elkerülésében.
           A kutyák húsevő állatok, amit a fogazat típusa mutat. Falkában élnek, ezért jellemző rájuk a habzsolás, „versenyevés”. Ezért a táplálékot nem fogják olyan alaposan megrágni, mint mi emberek, vagy a növényevő állatok. Ez probléma pl. a csontok evésénél is. Hiszen a csontokon roppantanak egyet-kettőt, vagy rágás nélkül egészben nyelik le. Az így képződött nagy és éles csontdarabok, csontszilánkok sérüléseket, elakadásokat okozhatnak a tápcsatorna egész szakaszában. Ezért nem javasolt csöves csontokat adni a kutyáknak. Csöves csontokat főleg a baromfi szárnya és lába jelenti.
           Egyéb csontok, farhát, nyak, vagy sertés csigolyák gyakran elakadnak a garatban, nyelőcsőben. A garatban elakadt csontok fulladást okozhatnak, eltávolításuk pedig csak altatásban történhet. A nyelőcsőben elakadt csontok csak műtéttel oldható meg. Mivel ez a műtét mellkas nyitásával jár, ezért nagyon komoly műtét, szövődményként komoly fertőzés alakulhat ki.
           Kisebb csontdarabok megakadhatnak a fogak között, vagy befúródhatnak az íny alá, nyálkahártyába, ahol súlyos sebeket, fertőzéseket okozhatnak.
           Nagy mennyiségű csont és porc etetése főleg idősebb kutyák számára súlyos, csak altatásban megoldható bélsárrekedést okoznak.
           Bizonyos esetekben azonban adhatunk a kutyáknak csontot. Néha-néha nagyobb csontok, pl., sertés combcsont, vagy marha lábszárcsont adása nem okozhat problémát. Ha a kutya csak rágcsálja a csontot, kisebb darabokat nyel le belőle, akkor a fogai is tisztulhat, illetve kellemes időtöltés lehet a kutya számára is.

Másodikként a nyers élelmiszerek etetésének kérdése merül fel. A NYERS HÚS etetése az étrendben javasolt-e a kutyáknak? Milyen betegségeket idézhet elő a nyersen elfogyasztott csirke, sertés, illetve marhahús?

          Hasonlóan, amiért az emberek sem fogyasztanak nyers ételeket, az a táplálék kevésbé hatékony hasznosulása mellett a fertőzésveszély elkerülése. Nyers ételekkel vírusok, baktériumok és férgek juthatnak az állatok szervezetébe komoly egészségügyi problémát okozva. Az enyhébb gyomor és bélgyulladás mellett a súlyosabb idegrendszeri tüneteket okozó megbetegedések is kialakulhatnak. Fertőződhetnek az állataink Salmonella-, Campylobakter-baktérium fajokkal, illetve nyers sertéshús etetésével Aujeszky-virussal egyaránt.
           Ha már csak néha-néha adunk a kutyának nyers húst, a fertőzés veszély akkor is fenn áll, és a gyomorrontás veszélye bármikor előjöhet. Az ételek hőkezelésével (sütés, főzés) a nyers húsokban lévő kórokozók elpusztíthatóak, ezért nem kell félnünk a fertőzés egészségügyi kockázataival.

A tenyésztők sokan adnak fövetlen, nyers tojást a kutyáknak? Szabad a tojást egyáltalán nyersen adni, hiszen a szalmonella veszélyes lehet a kutyáinkra is?

          A nyers tojás etetése is hasonló okok miatt nem javasolt. Ezért nem javasoljuk a nyers tojás adását sem. Ha megfőzzük, vagy megsütjük a tojást, a kórokozók elpusztulnak, így nem vállalunk semmilyen egészségügyi kockázatot.

Következő nagy területet felölelő kérdés, a TEJ és a TEJTERMÉKEK csoportjához kapcsolódik, ugyanis bár szeretik és szívesen is fogyasztják a tejet és a tejtermékeket, okozhatnak-e ezek panaszokat náluk? Azt tudom, hogy a sajtokkal is vigyázni kell, egyrészt zsírosak és megterhelik a kutyák gyomrát, másrészt pedig a zöld penészes sajtokat egyáltalán nem szabad adni a kutyáknak, mert megmérgeződnek tőlük.

          Hasmenéses állatok diétás táplálásával kapcsolatban merül fel leggyakrabban a kérdés az állatok tulajdonosának, hogy adható-e tej a kutyának. Hasmenéses esetben nem javasolt új tápanyagként a tej bevezetése. Ha viszont egészséges a kutyánk, bizonyos feltételek mellett itathatunk tejet vele. Figyelni kell viszont utána a kutyánk bélsarát. Hogyha lágyabb, vagy hasmenéses a kutya, úgy a továbbiakban kerüljük a tej itatását. Hasonlóan, mint az embereknél, a kutyánk is lehet laktóz-érzékeny, ami viszont nem minden kutyára igaz.
           Ugyanez igaz a többi tejtermékekre, joghurtra, sajtra, túróra egyaránt. Kiegészítésképpen fogyaszthatnak a kutyák tejterméket – ha nincs utána hasmenésük – viszont ne ez legyen a fő táplálékforrás. Fontos kerülni az egyoldalú monoton táplálást. Egészséges a változatos, egészséges tápanyagokra alapozott táplálás, esetleg megbízható, jó minőségű és teljes értékű táp adása.
           Fontos megjegyezni, hogy mérgezés gyanú esetén sem javasolt a tej itatása. „Méregtelenítő” hatása nincs a tejnek, és sajnos bármi etetése, itatása csak a méreganyag felszívódását segíti elő. Mérgezés gyanú esetén minél hamarabb állatorvosi ellátás szükséges, ne itassunk a kutyával semmit.

A zsíros és fűszeres ételek etetése is okozhat egészségügyi problémát a kutyáinknál. Milyen problémák lehetnek ezek? Gyakran előfordulnak ilyen hibás etetésből adódó problémák? Mely zsíros ételek kerülendők kutyáink etetésénél?

           Főleg a lakásban tartott, kistestű kutyafajtákra jellemző, hogy a gyomruk érzékenyebb a fűszeres és zsíros ételekre. A család étkezések során nehezen tudnak ellenállni a kutyusok kérő tekintetének, ezért néha-néha egy kis finomabb falat lekerülhet a kutyusnak.
           Zsíros, fűszeres ételek adásának azonban gyomorgyulladás, gyomormegterhelés lehet a következmény, ami hányással, hasmenéssel, bágyadtsággal jelentkezhet.
           Hasonló tünetek alakulhatnak ki akkor is, ha a kutyus étrendjét, megszokott tápját hírtelen lecseréljük, vagy ha a kutya egyszerre nagyobb mennyiséget eszik a megszokottnál.

Amiről még fontos szót ejtenünk, az a KUTYATÁPOK VÁLTÁSÁBÓL ADÓDÓ különféle egészségügyi problémák kérdésköre. Én is tapasztaltam már a lassan 20 éves tenyésztői munkám során, hogy amikor egyik fajta kutyatápról átváltok egy másikra, gyakorta következnek be a kutyáknál emésztési és bélproblémák, legfőképpen hasmenés. Mi lehet ezeknek a tüneteknek a kiváltó oka? Mit kell tennünk, hogy a tápváltáskor ne forduljanak elő kellemetlen egészségügyi problémák a kutyáinknál?

            Legbiztonságosabb, ha a kutya egy jó minőségű, teljes értékű tápot eszik, és azt megszokja, esetleg néha kiegészíthetjük egy-két dologgal. Azonban ha megszokott egy étrendet, és hírtelen megváltoztatjuk azt, akkor a bélflóra egyensúlya felborulhat, aminek hányással, hasmenéssel járó megbetegedése lesz a következménye. Főleg igaz ez a lakásban tartott, kistestű kutyákra, illetve a kölyökkutyákra egyaránt.
           Amennyiben új tápra szeretnénk átszoktatni kutyánkat, úgy javasolt azt fokozatosan, esetleg probiotikumos kiegészítéssel megtenni. Az új tápot a régihez fokozatosan keverjük, napról-napra egyre nagyobb mennyiségben. Így lesz lehetősége a gyomor-bél flóra alkalmazkodásának.

A különféle kutyatápok etetéséhez kapcsolódó másik problémaként jelentkezhet kiskutyáknál a másfajta tápra való átálláskor tapasztalható szintén a már említett emésztési probléma hasmenéssel együtt, sokszor olyan mértékben, hogy állatorvosi segítség szükséges, különben a kiskutya egészsége nem állna helyre. Ebben kérnénk még Doktor Úr segítségét pár jó tanáccsal!

          Kölyökkutyák esetén, akik új gazdihoz kerülnek, nagyobb valószínűséggel alakulhat ki hasmenéses állapot. Az új környezet, az új gazdi, az anyakutya és a testvéreinek a hiánya egy stresszes állapotot idézhet elő, ami fokozza a probléma kialakulását. Ezért ilyenkor javasolt a még az előző helyén megszokott tápot etetni vele, esetleg probiotikummal megelőzhető a bélflóra felborulása. A megszokott tápról új tápra való átállás pedig fokozatos legyen, az új táp arányát napról-napra növelhetjük.

Az alábbiakban felsorolt ÉTELEK, GYÜMÖLCSÖK, ITALOK FOGYASZTÁSA KUTYÁINK SZÁMÁRA NEM AJÁNLOTT, mert különféle kellemetlen tünetekkel járó egészségügyi problémákat idézhetnek elő náluk:
HAGYMA (minden fajtája), KRUMPLI, BORSÓ, BAB, DIÓ, CSERESZNYE, MEGGY, SZILVA, BARACK, KÁVÉ, TEA, CSOKOLÁDÉ, CSOKOLÁDÉ TARTALMÚ SÜTEMÉNYEK, CUKOR, CUKROT TARTALMAZÓ SÜTEMÉNYEK, KAKAÓ, SZŐLŐ, MAZSOLA.

Utolsóként, még egy fontos dolog, soha ne adjunk penészes ételeket kutyáinknak! Úgy, ahogy mi, emberek sem esszük meg a penészes ételt, a kutyáinknak sem szabad azt adni. Egyrészt megbetegedhetnek tőle, másrészt rákkeltő hatásuk is van. A penészes ételek emberre és állatra nézve egyaránt mérgezőek!

Köszönjük szépen Hauberger Doktor Úrnak a szakértő segítségét, biztosan sok kutyát szerető családnak, tulajdonosnak hasznára válnak a veszélyes élelmiszerekről itt leírtak és a jó tanácsok!

Sorozatunk következő részében szintén kutyáink élelmezésével fogunk foglalkozni, de már az egészséges ételek tekintetében tesszük ezt, melyben szintén Dr. Hauberger Péter, a Nyíregyháza Oktató Állatkórház szakértő klinikus állatorvosa lesz segítségünkre.Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Akárcsak az embereknél, a kutyáknál is fontos a helyes és megfelelő táplálkozás. Meghatározó a táplálék minősége és összetétele ahhoz, hogy kedvencünk egészséges és életerős maradjon. A kutyáink számára egészséges étrendről beszélgettünk Dr. Hauberger Péter állatorvos szakértőnkkel, melybe betekintést nyerhetsz, ha elolvasod a “Kutyáink egészségvédelme – Az egészséges étrend” című cikkünket.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is biztonsággal fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

A kutyák az ember által legrégebben háziasított állatok. Az emberhez fűződő hosszú kapcsolatuknak köszönhetően egyedülállóan érzékenyek az emberi viselkedésre. Annak ellenére, hogy a két faj már évezredek óta él szoros kapcsolatban egymással, az emberek gyakran tesznek olyan dolgokat, amelyekről úgy vélik, hogy a kutyák szeretik, de végül kiderül, hogy a kutyák határozottan nem kedvelik azokat. Hogy melyek azon emberi viselkedések, melyeket a kutyák nem kedvelnek, utálnak vagy gyűlölnek, megtudhatod a “6 emberi viselkedés, melyet a kutyák nem kedvelnek” című cikkünkből.

A kutyák teljesen egyértelműen kommunikálnak velünk emberekkel, csak mi nem mindig tudjuk megfelelően értelmezni a kapott jeleket. Hogy biztosan felismerd, ha fél vagy szorong a kutyád, feltétlen olvasd el az “Így mutatják ki a kutyák, ha félnek vagy szorongnak” című cikkünkben található infografikán az erre vonatkozó képes információkat.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2016-os év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést hasznos cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon! 🙂Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is! 

A szerző Minden bejegyzés megtekintése Szerző weboldala

Vámosi Ildikó

Vámosi Ildikó vagyok, tenyésztő. Szeretem az állatokat, legfőképpen a kutyákat. A családom mellett a chow-chowk töltik ki az életem. Már lassan 23 éve, hogy imádom őket és 20 éve tenyésztem is őket. Az eltelt évek alatt a kutyáinkkal megéltünk sok jót és rosszat is, viszont, amit cserébe kaptunk tőlük, az pénzzel megfizethetetlen, a tiszta szeretetet!
A Kutya Portál olvasóit szeretném érdekes témákkal segítve eligazodni a kutyák világában.

4 hozzászólásSzóljon hozzá

 • Inkább a tápok káros hatásáról kellene írni, mert van böven! A nyers hússal és csonttal való táplálás ezerszer egészségesebb és egyáltalán nem veszélyesebb! Tapasztalat! Soha többé nem adok tápot a kutyáimnak! Egye aki kitalálta, vagy aki gyártja a sok állati hulladékból, gabonából és vegyszerekböl.
  Csak el kell olvasni néhány táp összetételét és végiggondolni, hogy mi az ami abból természetes és hasznos a húsevö kutya számára! Legyen az bármilyen prémium táp!

  • Kedves Névtelen!

   Köszönjük szépen a felvetést!
   A kutyatápok útvesztőjében nehéz eligazodni, de azért mi megpróbálunk majd elmélyedni ebben is és olvasóinkat megfelelő formában tájékoztatni minden fontos dologról, amit tudniuk kellene a kutyatápok összetevőiről, hasznosságukról vagy éppen feleslegességükről. Ezen cikkeink ősz folyamán olvashatóak lesznek oldalainkon.

   Várjuk továbbra is hűséges olvasóink közé!

   Üdvözlettel:

   Ildikó

 • Nekem lenne egy kérdésem. Van egy 4 éves csivavám, 5 hónapja van nálam és túlsúlyos. Ma kezdtük el a diétát, dokitól kaptuk speciális száraztápot, csak azt eheti. Ilyen esetben nem káros a hirtelen váltás?

  • Kedves Niki!

   Ha lehet fokozatosan szoktasd át kutyádat az eddig kapott élelemről a diétás tápra. A hirtelen tápváltás emésztőrendszeri problémákat okozhat. Én is tapasztaltam már a saját kutyáimnál, főképp a kölyköknél okoz ez problémát.

   Bármely kérdésed van, állatorvosoddal érdemes átbeszélni. Nagyon sok kérdésben tudnak segíteni!

   Minden jót kívánok:

   Ildikó

Hozzászólás

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..

%d blogger ezt szereti: