A MEOE Szövetség szervezésében Magyar Nemzeti Kutyafajták Speciál CAC kiállítására kerül sor 2016. Január 09.-én délelőtt 09.30 perctől kezdődően. A kiállítás helyszíne Budapesten a Hungexpo Rendezvény és Szabadidő Központ „B” pavilonja.

A Magyar Kutyafajták Szakbizottsága az 1999-es évtől kezdődően az ország különböző pontján évenként megrendezi a Nemzeti CAC Speciál kiállítást, a Magyar Kutyafajták tenyésztőinek/kiállítóinak országos találkozóját.

A 9 Magyar Kutyafajtánk, melyeket az Országgyűlés a 2004. április 19.-i határozatában a nemzeti állatfajtáinkkal együtt nemzeti kinccsé nyilvánított:

Pásztorkutyáink:

Komondor

A Komondor„Az egyik legősibb magyar pásztorkutyafajta, mely megjelenésében és viselkedésében megőrizte évezredes tulajdonságait. Ősi változata a vándorló, pásztorkodó ősmagyarokkal került a Kárpát-medencébe. Nagy teste, ereje és bátorsága alkalmassá tette, hogy felvegye a harcot a hasonló vagy nagyobb testű ellenségeivel a rábízott értékek védelmében. Ma már egyre inkább a ház, a tanya, a gazdasági udvarok védelmére szolgál.”

Kuvasz

A Kuvasz„Pontos eredetét homály fedi, feltételezhető, hogy már a népvándorlás idején a mai kuvaszhoz nagyon hasonló kutyák szolgálták őseinket. A nyájat, a ménest és a gulyát folyamatosan védelmezni kellett a ragadozók és a tolvajok ellen. Megjelenése, mérete miatt impozáns, szikár, ellenálló kutyafajta. A törődést kamatostól meghálálja. Amit egyszer megtanult, soha nem felejti el.”

Puli

A Puli„Szerte a világon a legismertebb terelő magyar pásztorkutya, számos országban tartják, tenyésztik. A puli egy kecses, aprózó léptű, közepes testű kutya, amelynek dús, fürtös bundájából csak bájos fekete orrtükre látszik ki.”

Pumik

A Pumi„Hatalmas ésszel megáldott, vérbeli bohóc. A XVII. – XVIII. században a merinói juhokat hazánkba kísérő francia eredetű terrier jellegű terelő kutyafajták a pulival kereszteződtek, így jött létre a pulinál rövidebb szőrt viselő, bohókás, a felső harmadától bicsakló pom-pom fülű eb. A puli utolérhetetlen intelligenciájából egy jó adag ötvöződött benne a terrierek nyughatatlan, izgő-mozgó természetével.”

Mudi

A Mudi„Még Magyarországon sem ismerik túl sokan ezt az egészséges, értelmes, tetszetős küllemű terelőkutyát. Álló fülű, hullámos vagy göndörödő bundájú, pofáján és lábai első oldalán rövid, sima szőrt hordó terelőkutya. A mudi megőrizte kiváló terelő ösztönét, ezért hivatásos juhászok illetve a terelő sport iránt érdeklődők számára is ideális kutya. Sok egyéb sport kedvelői sem csalódnak, ha mudit választanak maguknak.”

Vadászkutyáink:

Rövidszőrű Magyar Vizsla

 A Rövidszőrű Magyar Vizsla„Kedves, meleg barna szemmel és huncut kópésággal néz a világba, mohó figyelemmel és vágyakozással a vad után. Lustán elnyújtózik otthon a forró kályha mellett vagy a kanapén, vég nélkül áhítozva a simogatásért, de egy pillanat alatt robbanó energia, végtelen vágtatás a mezőn a tűző napsütésben vagy a ropogó hóban. Ebből következik két alapvető tulajdonsága, alkalmazkodóképessége és könnyű taníthatósága. Ezeknek köszönhető, hogy egyre több híve van a világban.”

Drótszőrű Magyar Vizsla

A Drótszőrű Magyar Vizsla„A Drótszőrű Magyar Vizsla története 70 éve kezdődött. A fajtát a Rövidszőrű Magyar Vizsla és a Drótszőrű Német Vizsla kereszteződéséből hozták létre szigorú szelekció mellett. Szőrének köszönhetően igen ellenálló, rendkívül magas az intelligenciája, könnyen tanítható és fegyelmezhető, de a durva bánásmódot, keménykezű tanítást nem viseli el.”

Erdélyi Kopó

Az Erdélyi Kopó „A magyar királyi és az erdélyi fejedelmi udvar nélkülözhetetlen, jól megszokott lakója volt. Története az évszázadok során szorosan összefonódott a magyar történelemmel, ezen belül, különösen a magyar nemesség sorsával, mindennapjaival. Az Erdélyi Kopón jól láthatók a kopó jellegre utaló lógó fülek, sarló alakú farka és a jellemzően téglalapba foglalható test.”

Magyar Agár

A Magyar Agár„Az agarak a legősibb kutyafajták, legrégebbi társai az embernek. Ők segítették az embereket a mindennapi megélhetést nyújtó vadászatban és gondoskodtak a család védelméről. A Magyar Agár története a honfoglalás korára vezethető vissza. Mint életrevaló fajta, az agarak könnyen és jól alkalmazkodtak a mai, modern világ megváltozott körülményeihez.”

Egy örök érvényű idézet a mai és a jövő kutyás nemzedékét megszólítva:

„Csak annak a nemzetnek van jövője, mely megbecsüli önmagát,
Csak az a nemzet becsüli meg önmagát, mely megbecsüli értékeit,
Szeressük és becsüljük meg a Magyar Kutyát.”

A 9 Magyar Kutyafajtát leíró jellemzéseket és a fenti szöveget is az Ebugatta televízió által a Magyar Kutyafajtákról készített videóból idéztük.

Az Ebugatta Televízió által készített videóból további hasznos és érdekes információkat is megtudhatunk a 9 Magyar Kutyafajtáról:

Látogatói információk:

A belépőjegyek árai:
A diák és nyugdíjas egységesen 500.- Ft/nap.

A felnőtt 1000.- Ft/nap.
Parkolási díjak:
A Hungexpo területén 1800.- Ft/gépkocsi/nap.
A VIP parkolójegy közvetlenül a B pavilon mellett, kedvezményesen 4000 Ft / gépkocsi / 2 nap, csak 50 szabad hely van!

A Magyar Nemzeti Kutyafajták Speciál CAC kiállításának fontosabb információit a következőkben ismertetjük!

Információk kiállítóknak:

Térkép

A kiállításra autóval érkezők az albertirsai úton tudnak parkolni, a Hungexpo belső parkolójában, vagy az előre váltott parkoló jegyekkel a VIP parkolóban.
A Hungexpo belső parkolóját a Hungexpo VI.kapuján keresztül lehet elérni.
Ha az albertirsai úton parkol, akkor a I . fogadón keresztül tud a rendezvényre a B pavilonba bejutni.
Ha előre váltott parkolójegye van, akkor a VIP kapun keresztül tud bejönni, (a kerepesi útról a lovi után a buszforduló előtt lévő kis kapu a járdán kell megközelíteni).
Szombaton a fogadókapuk egységesen 7 órától nyílnak, a szombati nevezési visszaigazolással (Magyarfajtás – Champion) egész nap be lehet jönni.

Nevezési felhívás:

nevezesi_felhivas

A kiállítás programja:

07. 00 – 09.00 Belépés a kiállítás területére

09.30 A kiállítás megnyitása

09.45 A bírálatok megkezdése

13.30 Best in Show program

18.00 A MEOE Szövetség zenés díjkiosztó gálaműsora, melynek keretén belül sor kerül a 2015. évi legeredményesebb Magyar Kutyafajta pontverseny eredményhirdetésére.

Bírói lista:

Komondor – Szabó Sándor
Kuvasz – Vinnai András
Puli – Mészáros Mihály
Pumi – Korózs Gábor
Mudi – Dr. Kaszás Emese
Rövid szőrű Magyar Vizsla – Glázer György
Drótszőrű Magyar Vizsla – Kardos Vilmos
Erdélyi Kopó, Magyar Agár – Dr. Kelemen Attila (RO)

Nevezési határidő: 2015. December 10.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 1000 Ft 2000 Ft
Második kutyától 1000 Ft 2000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 1000 Ft 1000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Kutyapár, Tenyészcsoport, Utódcsoport 0 Ft 0 Ft

Nevezni csak online, postai úton, kiemelt kiállításokon és személyesen a MEOE központjában van lehetőség! A nevezési díjat távollét esetén is be kell fizetni.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.
Online nevezés esetén bankkártyával lehetséges a nevezés díját fizetni. A nevezés megtörténte után azonnal átirányítják a nevezőt az OTP Bank online felületére, ahol az internetes fizetésre alkalmas bankkártyán keresztül tudjuk rendezni a nevezési díjat. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2015. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Banki átutalás esetén a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége számlaszáma:
Budapest Bank Nyrt. – 10102086 – 09723300 – 01000009.

Nevezési cím postai feladás esetén:
MEOE Szövetség
Budapest XIX. Kerület
Hofherr Albert u. 38 – 40.
1194

További információk a kiállítás hivatalos weboldalán tekinthetők meg.

Ha kérdésed van, hívd az alábbi telefonszámot:
+36 70 616 3312.

 

A továbbiakban egy kis ízelítőt tekinthettek meg videók formájában az elmúlt években rendezett Magyar Kutyafajta kiállításokból!

A 2010. évben Nyíregyházán rendezett Magyar Kutyafajták CAC Speciál kiállításának Ebugatta Televízió által készített videója megtekinthető:

A 2010. évi Komárom CACIB kutyakiállításon az Ebugatta Televízió által készített videó felvétele, a kiállításon előtérbe helyezve a 9 Magyar Kutyafajta:

A Magyar Kutyafajtáinkról + a 2009. évi Magyar Kutyafajták CAC kiállításáról az Ebugatta Televízió által készített videó megtekintése:

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a MEOE Szövetség január hónap 9. napján Budapestre, a Hungexpo Rendezvényközpontba a Magyar Nemzeti Kutyafajták Speciál CAC kutyakiállítására!

 

Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük!