Amikor időjárásunk téliesre fordul, amikor az utakat a fagy, a hó és a jég uralja, a kutyák mancsai sebezhetőbbé válnak, a talppárnák megsérülhetnek, kellemetlen érzésektől és irritációktól szenvedhetnek a hidegben. Néhány kutyánál a tél hidegsége, a fagyott, kemény, havas talajon való járás, séta teljesen természetes és nem okoz súlyos problémát, míg más kutyáknál előfordul, hogy egy-egy téli séta egyáltalán nem okoz örömet.

Mely kutyák vannak kitéve leginkább a téli mancsproblémáknak?

Potenciálisan minden kutya szenvedhet a téli hónapokban berepedezett, sérült talppárnáktól, fájó mancsoktól, különösen akkor, ha sok időt töltenek odakint a szabadban, sokat járnak, sétálnak a keményre fagyott- illetve havas talajon, vagy a jégbordás utakon.

Egyes kutyafajták sokkal érzékenyebbek, mint mások. A mini-, a törpe- és a kisméretű kutyafajták, valamint a kis súlyú, törékeny kutyák különösen veszélyeztetettek, mint például a Chihuahua. E fajták pici méretűkből és kis tömegükből adódóan fokozott mancsvédelemre szorulnak, számukra a téli időszakban elengedhetetlen a kutya ruházat, az időjárás függvényében vízhatlan vagy meleg szövet, és cipő viselése a szabadban való rövid tartózkodáshoz.

A hidegben nagyobb valószínűséggel szenvedhetnek mancsproblémáktól a különösen vékony testalkatú kutyafajták, mint például a vadászkutyák, az agarak és a hozzájuk hasonló kutyafajták.

Ha egy nagyobb és robusztusabb, szabadban élő kedvenced van, aki jól tolerálja a hideg időjárást, mint például a Szibériai Husky vagy az északi kutyafajták valamelyike, időközönként fontos az ő mancsaikat és a talppárnáikat is ellenőrizned!

Mancs- és talppárna problémák, melyek egyedülállóak télen

A tél folyamán számos lehetséges probléma és megnövekedett kockázati tényező merül fel, melyek a kutyák mancsát, talpát érintik. Egy rövidebb gyaloglás, séta utáni általános mancs- és talppárna ellenőrzés mindig fontos, különös figyelemmel a következőkben olvasható gyakori, téli problémákra és veszélyekre!

Az utakon használt jégmentesítő termékek károsítják kutyád mancsát

Figyeljünk oda, hogy a rövid téli sétáink alkalmával merre vesszük utunkat. A téli időszakban a közterületeken, az utakon használt jégmentesítő és csúszásgátló termékek károsak lehetnek a kutyák mancsaira.

Magyarországon átlagosan 50 olyan nap van, amikor az utakon jégmentesítésre, síkosság mentesítésre van szükség. Nincs egységes EU szabályozás, így hazánkban az adott települési, városi Önkormányzatok döntenek arról, hogy milyen terméket használnak a közterületek, utak, járdák jégmentesítésére és csúszásgátlására. Sok éven keresztül az útszóró só volt leginkább használatban, mely nagyban károsította (ahol jelenleg is használják, mai napig is károsítja) a környezetet, a járműveket, a növényzetet és a kutyák talppárnáit. Egy tiltó rendelet szerint 2010 szeptemberétől a járdák sózása tilos! Egyedül csak a járdáké, viszont ahol az autók járnak, ott továbbra is engedélyezett az útszóró só használata! Sajnos, figyelmetlenségből vagy megszokásból a mai napig nagyon sokan használják fagymentesítésre a sót olyan helyeken is, ahol elvileg már nem szabadna! Ezért előfordulhat, hogy sétáitok alkalmával olyan területen is megfordultok, ahol sót használtak hó olvasztásra, jégmentesítésre.

Azt tudnod kell, hogy az egészséges mancsra és talppárnákra az egyik legnagyobb fenyegetést a só jelenti. A sóval való hosszan tartó érintkezés kémiailag károsíthatja, kimarhatja és megégetheti kutyád mancsát, illetve hosszan gyógyuló allergiás bőrgyulladást okozhat rajta. Miután hazaértetek a sétából, minden alkalommal langyos vízzel alaposan mosd meg kutyád mancsát és a talppárnáit, majd szárítsd meg őket.

A családi házak tulajdonosainak kötelező gondoskodni a házuk előtti járdaszakasz rendben tartásáról, jégmentesítéséről, csúszásgátlásáról a téli időszakban! Fontos, hogy ne használj sót jégmentesítésre! Hogy helyette mit és hogyan használj, megtudhatod a „Hogyan kell hó- és síkosságmentesíteni” című cikkből.

A talppárnák szőrbe fagyott jéglabdái fagyási sérüléseket okozhatnak

A szőrös lábú fajtáknál a talppárnák közötti szőrbe fagyott jéglabdák fagyási sérüléseket okozhatnak. A jéglabdákban az utak és járdák jégmentesítésére használt káros anyagai is összegyűlhetnek, ezért séta után mindig ellenőrizd kutyád mancsait és távolítsd el ezeket a káros jéglabdákat a lábujjai közül. A hosszabb szőrzetű és extrán szőrös lábú kutyák különösen hajlamosak arra, hogy a lábujjaik közötti szőrzetbe a kásás hólé összegyűljön, jéglabdává fagyjon és beletapadjon. Ezért a hosszú szőrzetű fajtáknál fontos a lábujjak közötti szőrt teljesen rövidre vágni, hogy a jég és a hó ne tudjon benne megtapadni és labdává összeállni.

A talppárnák elnyelik a fagyállók maradékát, melyek mérgezőek

Télen az autókhoz használt jégmentesítők és fagyállók szintén problémák jelentenek. E termékek édes illatuk és ízük miatt vonzóak a kutyák számára, viszont etilén-glikolt tartalmaznak, mely erősen mérgező, halálos! A háztartásban előforduló etilén-glikol tartalmú termékek az alábbiak:

  • Autó- és egyéb szerkezetek hűtőfolyadéka
  • Autó téli ablakmosó folyadéka
  • Motorolaj
  • Hidraulikus fékfolyadék
  • Festék, oldószer

Minden esetben a kutya és a gyermeked számára elérhetetlen, zárt helyen tárold az autóhoz használatos termékeket!

Fontos tudnod azt is, hogy talppárnák elnyelik a jégmentesítők és a fagyállók maradékát. Szintén veszélyt jelent, ha kutyád lenyalja a talppárnájára tapadt jégeltávolító anyagot vagy a rátapadt fagyállót! A megoldás ez esetben is az, amit már többször is említettem, minden séta után érdemes langyos vízzel megmosnod kutyád mancsait, majd megszárítani azokat!

Ápold a mancsokat krémmel, hogy elkerülhesd a sérüléseket

A téli időszakban a talppárnák megfelelő ápolása nagyon fontos. Ha repedezettnek tűnik a talppárnák bőre, hámosító kenőcsökkel ápolhatjuk, használhatunk speciálisan erre kifejlesztett mancsvédő krémet, vagy gyógyszertárban kapható vazelint is. Az esszenciális zsírsavakban gazdag táplálkozás segíthet a probléma minimálisra csökkentésében.

A lehűlés és a fagyás nagyon veszélyes! Légy körültekintő!

Ha túl hideg a kinti hőmérséklet és a kutya hosszú ideig tartózkodik odakint, lehűlés veszélyeztetheti a testét, fagyás a végtagjait, a lábát, a fülét, a farkát, az arcát, a száját és a herezacskóját. A hideg, havas és fagyos időben a rövid séták célravezetőbbek, mint egy hosszú séta. Figyelj kutyád komfortérzetére és hőmérsékletére!

Néhány utolsó gondolat

Ne felejtsd el, hogy télen, különösen, ha a hőmérséklet fagypont alá csökken, fordíts kiemelt figyelmet szeretett kutyád általános jólétére, ezzel együtt mancsainak védelmére is! Mindaddig, míg odafigyelsz, ápolod mancsait, biztonsággal élvezhetitek együtt a rövid, téli sétákat!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést barátaiddal és más kutyabarátokkal is, mert számukra is hasznos lehet! Köszönjük! 🙂Kiemelt kép forrása: publicdomainpictures.További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂