Miért más a chow-chow, mint a többi fajta?
És miért olyan mások a chow-chow gazdák?!
Talán a kékesfekete nyelv teszi, ami minden kutyafajta közül egyedülálló?
Vagy a figyelemre méltó peckes járás, ami olyan jellemző?
Vagy tán az, hogy nincs kutyaszaga?

chow_chow

Ezek is számítanak, de nem ez a legfontosabb.
A chow-chow lelke az, ami minden más kutyától megkülönbözteti!
A jelleme, ami a gazdáját örökre ehhez a fajtához köti!

chow_chow_mozgas

Az „Istenek kutyája”, ahogy a kínai szerzetesek nevezték, tulajdonképpen külső és belső jegyeiről ismert. Első helyen van a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak, a szürkésfekete íny. Olyan különlegességek, amelyek semmilyen más fajtánál nem találhatóak. Szembetűnő az enyhén bizalmatlan, elutasító arckifejezése, a sötét tekintet, amelynek okozója az alsó és felső szemhéj sajátossága, hogy soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér. A különösen éles szemek (a chow ugyanis vadászatnál használja a szemét is) kicsinek hatnak a kerek, szőrrel fedett pofában. A fej és nyak körül különösen sűrű, felálló kemény szőrzet tekintélyt parancsoló, megközelíthetetlenséget sugároz.

A fajta leírása

Sarkvidéki eredete és külseje folytán a chow-chow-t a spiccek csoportjába sorolják, ide tartozik többek között a Szibériai Husky, az Alaszkai Malamut, a Szamojéd is.
Az itt említett kutyáktól mégis különbözik. Számos olyan jellemzője van, amivel az összes kutyafajta közül csak ő rendelkezik. Ilyen például a kékesfekete nyelv, a hátsó lábak szöghajlatának majdnem teljes hiánya, a magasan tűzött és a gerincvonalon fekvő farok, a jelentős, nagy mellkas, a rövid lábujjak úgynevezett „macskamancs”- ként lekerekítve, a széles koponya és az erős csontozat. Ez utóbbiak tették lehetővé azonosítását az ősi népek sírjaiban talált kutyák csontvázaival. Kivételes szőrzete rendkívül hatásos védelmet nyújtott a szibériai hőmérséklet ellen. A szögletes test és a hátra kunkorodó farok még a fő jellemzője a chow-chow-nak, valamint a már említett peckes járása. 

Külső jellemvonások

A chow-chow közepes nagyságú, erős, nehéz csontozatú és masszív testfelépítésű kutya. A feje nagy és széles, koponyája lapos, pofája széles és mély.

chow_chow_arc

A kis, felálló fülei háromszög alakúak, a fülcsúcsok íveltek. A különösen éles, mandulavágású szemek sötét színűek, kicsinek hatnak a kerek, szőrrel fedett pofában. A feje mögött található a szintén chow sajátosságnak számító hatalmas sörény, amelynek az oroszlán-szerű megjelenését köszönheti és a különösen sűrű, felálló kemény szőrzet tekintélyt parancsoló, megközelíthetetlenséget sugároz. A fogak ollószerű harapással záródnak.  A mellkas széles és mély, a farok fölfelé ágaskodik és visszahajlik a hátára. A farkaskörmök nem kívánatosak, ezért rendszerint eltávolítják.

Nagyság vagyis marmagasság

Kanok: 48 – 56 cm.
Szukák: 46 – 51 cm.

Szőrzet

A chow-chow dús, sűrű szőrzete két formában fordul elő:

  • hosszú kivitelben

hosszu_kivitelben

  • rövid kivitelben

rovid_kivitelben

Színváltozatok

krem


Vörös

vilagos_voros

sotetvoros


Fahéj

vilagos_fahej

sotet_fahej


kek


fekete

A szőrzet néha világosabb vagy sötétebb árnyalatú, de sohasem tarka.

A vízhatlan bundának egy különös sajátsága van, olyan az illata, mint a nedves gyapjúnak ha vizes lesz és nem ázott kutya szagú!

Minden fajtánál, amelyeknél különböző színezet engedélyezett, a tenyésztők jellembeli különbségeket állapítanak meg. Így állítólag a vörös chow-chow az összes többi között a legkonokabb, míg a kék színűek odaadóbbak és finomabbak. A feketék állítólag kevésbé tartózkodóak, míg a legérzékenyebbek a fehér és a krém színű kutyák.

Természetesen van a nemek között is különbség: a szukák rendszerint könnyebben nevelhetőek és inkább hajlamosak több érzelemre, mint a kanok.

A chow-chow fajta jelenlegi fajtagondozója a Magyar Chow-Chow Klub.
A klubhoz tartozó chow-chow tenyészetek az alábbiakban felsorolva, kennelnév – rálinkelve a honlap, tenyésztő neve – rálinkelve a facebook profilja, az általuk tenyésztett chow szőrzet és szín tekintetében. A sárga színnel jelölt szavakra kattintva elérhető a kennelek hivatalos honlapja, a tenyésztők privát facebook oldala, valamint a kennelek facebook profilja is.
Broken Hill’s Heart chow-chow kennel

Vámosi Ildikó (Lázárné) – hosszú szőrű, vörös és krém színű chowk tenyésztése.
Broken Hill’s Heart kennel facebook profil
A Broken Hill’s Heart chow-chow kennel csoportja a facebookon.
Dremo chow-chow kennel Raábné Erős Veronika & Raáb Károly – hosszú szőrű, fekete és vörös színű chowk tenyésztése.

God’s Lion chow-chow kennel Szabados Ágota – hosszú szőrű, vörös és fekete színű chowk tenyésztése.

Panda-Zulu-Guru chow-chow kennel Juhászné Taródi-Nagy Judit & Juhász István – hosszú szőrű, vörös és fekete színű chowk tenyésztése.

Si Huang-Ti chow-chow kennel – Rábai Angéla & Szatmári Ákos – rövid- és hosszú szőrű, fekete, kék, vörös színű chowk tenyésztése.
Si Huang Ti kennel facebook profil

Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow kennel Sebestyénné Enyedi Erzsébet & Sebestyén Sándor – hosszú szőrű, vörös és krém színű chowk tenyésztése.
Szentmiklósi Csillag Fénye kennel facebook profil

Várunk minden chow-chow rajongót szeretettel facebookos közösségünkbe, a Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Körébe, csatlakozzatok hozzánk, osszátok meg az oldal chow kedvelő tagjaival szeretett kutyáitok fotóit és szívesen olvasunk kedves történeteket is róluk. Érdemben tanácsokat kérhettek a tenyésztőktől és megoszthatjátok velünk és a többi chow baráttal saját tapasztalataitokat is. Csatlakozzatok, szeretettel várunk minden kedves chow barátot csoportunkba!

Ha bármely kérdésed van, vagy ha problémád adódik a Chowd-dal, ha további tanácsokra, információkra van szükséged, illetve ha minőségi, egészséges, törzskönyvezett és chipezett kiskutyát szeretnél vásárolni regisztrált tenyésztőtől, keresd a Magyar Chow-Chow Klub tenyésztőit!

Fejlődése

mama_es_kolykok

A chow-chow kölykök rózsaszín nyelvvel és pihe-puha plüss szőrrel jönnek a világra. Már az egész fiatal állatra is jellemző, hogy komoly az arckifejezése.

chow_kolyok

Ha a nyolcadik hét körül a nyelvük szederkékre színeződik, akkor kezdődik a kötődés időszaka, ebben a periódusban tanulnak a legkönnyebben és legszívesebben.

chow_babak

A kölyök chow-nak naponta tápláló ételre és sok pihenésre van szüksége, valamint egy kis játékra és foglalkozásra. Ők nehéz kölykök és meglepően gyorsan nőnek, így jelentős mennyiségű jó minőségű kutyatápra van szükség ahhoz, hogy támogassuk őt a gyors növekedésben és abban, hogy izmos, erős kutyává fejlődjön. Az étrendjéhez vitamin és kalcium adalékokat kell adnunk, hogy erősek legyenek a csontjaik. Felnőtt kutyaként viszonylag nagy kutyának lesz mondható és az általa igényelt élelem adag nem lesz olyan sok, mint amennyire többen számítanak és természetesen nincs szükség magas hústartalomra sem – kb. 1/3 mennyiség hús 2/3 mennyiség ételhez az ideális arány. Kb. 20 dkg hús általában elegendő összekeverve az étellel és zöldségekkel is, ha lehetséges.

Külleme

chow

A chow-chow a szépség, a méltóság és a természetesség remekműve. Ha ezt az ázsiai kutyát teljes szőrzetében látjuk, rögtön felfigyelünk a feltűnően elegáns megjelenésére. Amivel ezt a megjelenést eléri, az a harmonikusan felépített test mellett a büszke tartású feje.

chow_aranyok

A chow-chow egy arányos alkatú kutya, törzshossza megegyezik a marmagassággal.

chow1

A sajátosan oroszlánszerű megjelenés akkor a legszembetűnőbb, ha a kutya fekszik, vagy ha elölről látjuk. A markáns fej, melyen a szőrzet a nyak körül sörényt képez, meghatározza a fej testhez viszonyított arányát és mindezek nagymértékben hozzájárulnak ehhez az oroszlánszerű megjelenéshez. Fontos, hogy a kutyán minden arányos legyen, a fejtől kezdve a farokig. A harmonikus felépítés az, mely a chow-t olyan egyedülállóan fenségessé teszi.

Jelleme

Jellemének alapvető vonásait a standard is tartalmazza: büszke, méltóságteljes tartás, hűséges, mégis tartózkodó jellemű, nyugodt, kiegyensúlyozott kutya, nem törődik más fajta kutyákkal, de ha megtámadják, vadul küzd. Még egy olyan tulajdonsággal rendelkezik, amellyel kivételt képez a többi kutya között, de ezt csak az fedezi föl, aki egy fiatal chow-chow kutya növekedését figyelemmel kíséri. Ennek az ebnek ugyanis évekre van szüksége, hogy teljesen kifejlődjék. Külseje és belső jelleme is először a negyedik, ötödik életévében alakul ki végleg és stabilizálódik.

A chow-chow-t nem véletlenül nevezik „egygazdás kutyának”. Ha egyszer kötődik valakihez, akkor az örökre szól, rendszerint csak egy emberhez kötelezi el magát. Az anyától és az alomtestvérektől való elválasztást könnyedén feldolgozza egy fiatal chow, míg ha felnőtt korában kell gazdát cserélnie, akkor az nehéz eset, könnyen embergyűlölő lehet.
Ha egyszer kialakul a sörényes kutya és gazdája között a bizalom, akkor biztosan számíthat az ember kutyája töretlen hűségére, megvesztegethetetlen lényére, a köztük lévő mély kötődésre. Akkor olyan kutyája van, aki erős akaratát csak egyetlen ember előtt hajtja meg: a gazdája előtt, akit imád.

Vérmérséklet

A chow-chow egy jól nevelt kutya, tartható gyerekes családokban is. Családi kedvencként elfogadják a gyengédséget gazdájuktól, de ezt ritkán kérik idegenektől. Gyakran részesítik előnyben a család egyik kiválasztott tagját, de ugyanakkor elfogadják az egész családot is és örömmel üdvözlik a házba látogató vendégeket.

Egy chow-chow-t nem kell örző-védő kutyának nevelni, ösztönösen védi otthon, mert arra született. Készségesen védi gazdájának családját, annak otthonát és mindig figyelmezteti gazdáját, ha idegen van a közelben vagy ha idegen érkezik. Általában nem ugat, kivéve, ha valami oka van rá. Ha baj van, nem tétovázik, azonnal támad. Bár gyakran elég a puszta fenyegetése: a magasra tartott fej, az átható tekintet, ehhez párosul a mély morgás vagy egy rövid, vészjósló ugatás – az ilyen találkozás egy chow-chow kutyával nem tréfa! Ez az állandó védelmi készenlét az egyik oka, hogy gazda és kutyája között feltétlen bizalomnak kell lennie. Rossz kezekben hamar ellenőrizhetetlen lesz egy chow-chow.

Nevelés

Alapos szocializálásnak kell alávetni, lehetőleg még fiatal korában. Függetlenül attól, hogy kölyök vagy felnőtt chow-t fogadunk magunk mellé, a gazdának szükséges felállítani a szabályokat amelyeket a kutyának követnie kell.

Ez a fajta rendkívül domináns amely szükségessé teszi, hogy a gazda is legyen domináns, ugyanakkor legyen nyugodt, magabiztos és következetes.  Egy chow-chow-t könnyű nevelni, ha az ember megfelelően kezeli. A chow-chow rendkívül intelligens és félelmetes tájékozódó képességgel rendelkezik. Gyorsan felfogja, hogy mit kívánnak tőle és meg is teszi anélkül, hogy alávetné magát a parancsnak. Soha nem parancsot teljesít, hanem gazdája kívánságát, mert szereti őt.

Egy chowt megnevelni azt jelenti, hogy megértetjük vele kívánságainkat. Ezt csak őszintén lehet. Mert a nagyon öntudatos kutya éber érzékeinek köszönhetően azonnal megérzi a legkisebb bizonytalanságot, gyengeséget és azonnal megszűnik benne a tisztelet. Ő maga sem játszik szerepet, semmiféle alakoskodásra nem vállalkozik. Éppen ezért nem is ugrál barátságosan az idegenekre, nem veti magát alá a másiknak az első találkozáskor. A sétánál is nyugodt, magabiztos gazdát kíván maga mellé, akinek az oldalán sétálhat. Ha a sétáltató mégsem magabiztos, akkor a chow-chow rögtön önálló lesz, megy a maga útján és a hisztérikus „gyere ide” sikolyokra pedig nem reagál.
A chow a gazdájával tart és teljesen flegma akkor is, ha fajtatársaival találkozik. Nem provokálja a másik kutyát, de nem is tiszteli. Inkább kihívó, ahogy szétvetett lábakkal, halk morgással figyelmeztet, hogy nem kíván közelebbi ismeretséget kötni másokkal. Ha mégis valaki megtámadja, akkor védekezik. Csendben és célratörően. Hasonló visszafogottságot érezhet az az ember is, aki egy chow-chow kutyával találkozik. Nem barátságtalan, inkább hűvös és közömbös.

FONTOS, hogy az agresszív viselkedés nem chow-chow tulajdonságok, mi emberek tehetünk róla, ha a kutyánk így viselkedik.  Nagyon jól megfigyelhető ennél a fajtánál, hogy ha egy “gyenge” tulajdonosnak gondjai vannak vele és egy új, természetes határozottságot sugárzó gazdához kerül sokkal udvariasabban fog viselkedni.

Egészség

A chow-chow-knak gyakran könnyes a szemük és ezt entropium is okozhatja – a szemhéjak befelé fordulása. Ha a chow szeme könnyes, feltétlen mutassuk meg szemész specialista állatorvosnak, aki megállapítja, hogy entropium miatt van-e vagy esetleg a könnycsatornával van probléma. Az entropiumot általában meg kell műteni, műtéti úton eltávolítják a bőr fölösleges részét, ami zavart okoz, de az állatorvos lehet, hogy várni fog a műtéttel, amíg az arcrész teljes fejlődése végbe nem megy, nehogy ártsanak a szemnek. Ez a legbölcsebb út, de minden esetben az állatorvosnak kell erről döntenie.
Csípő és könyök ízületi diszpláziára valamint térdkalács (patella) ficamra is hajlamos a fajta, ezért javasolt 1 éves kor után mindhárom egészségügyi problémára vonatkozólag elvégeztetni a szűrővizsgálatokat, hogy megbizonyosodjunk róla, kutyánk egészséges.
A melegre időjárásra és magas hőmérsékletre nagyon érzékeny a fajta, valamint a gyomorcsavarodás veszélye is fennállhat náluk.
Nem betegség ugyan, de rövid orra miatt gyakran horkol.

Tartás

A chow-chow akár lakásban is tartható. Mivel viszonylag inaktívak bezárva, ezért kis mozgástér is elegendő nekik.

Barátság

Általában a chow nem számít macskabarát ebnek. Mégsem zárható ki, hogy egy adott macskával, akivel felnőtt, barátságba kerül. De a legtöbb chow híres macskaüldöző hírében áll.

Fontos és megszívlelendő

A chow-chowk a melegre érzékenyek, attól függetlenül, hogy kint vagy bent tartjuk. Nyáron, a nagy melegben vagy a stressz miatt is akár, hőgutát is kaphatnak, ekkor azonnali intézkedés szükséges.
Hogy a chow le legyen hűtve, a legegyszerűbb megoldás az, hogyha hideg vagy langyos vízbe megfürösztjük vagy vízzel meglocsoljuk az egész testét, ettől leesik a testhőmérséklete, ezután azonnal részesítsük állatorvosi ellátásban, vagyis azonnal állatorvost kell hívni minden hőgutának tűnő esetben.
Meleg időben soha ne hagyjuk a chow-t az autóban. Akkor sem, ha a nagy meleg mellé még a szél is fúj, mert az autó nem szellőzik eléggé ahhoz, hogy a hőmérséklet lent maradjon egy parkoló fémdobozban!

Élettartam

Körülbelül 10-13 évig.

Ápolás

Egy alapos, bőrig hatoló kefélést havonta egyszer el kell végezni. A chow-chow mindig jól fog kinézni, ha ezt betartjuk és a vedlés alatt még több fésüléssel kiegészítjük. Vigyázzunk, hogy ne húzzuk ki a puha alsó szőrt, de a csomókat ki kell bontani, különös tekintettel a hátsótesten és az első lábakon lévő vastag szőrzetre és a mellkasán lévő puha finom szőrre, hogy a bőr ne gyulladjon be az ápolatlan szőrzet alatt. A chow-k hajlamosak rá, hogy nyugtalanok és viszketősek legyenek a meleg időben és ilyenkor szőrüket is megtéphetik. Ha ez előfordul, nagyon fontos a gyulladt bőrfelületet megtisztítani, hogy levegőzni tudjon és így hamarabb begyógyuljon. Ha a szőrtépés és vakarózás továbbra is fennáll és a kutyában bolha és más egyéb élősködő nem található, akkor a problémát megoldhatja egy alacsony fehérjetartalmú tápra való átállás.

Eredet, avagy a fajta története napjainkig

Tudományos kutatások szerint a chow-chow Kínában jelent meg körülbelül 2000 évvel ezelőtt. A történészek a Krisztus előtti XI. századig visszamenőleg találtak chow-ra vonatkozó utalásokat. A kutyákat erős testfelépítésűnek, durva szőrűnek, teljesen egyenes hátsó lábúnak és kék nyelvűnek írták le.

Azonban létezik egy másik elmélet is, mely szerint a chow-chow nem Kínából származik. Mongol barbárok használtak hatalmas oroszlán megjelenésű, fekete nyelvű kutyákat, amikor Kína ellen mentek háborúba 3000 évvel ezelőtt. Később Tibetben, kolostorokban honosították melyek között ma is vannak olyanok, ahol kék chow-kat tenyésztenek. A Krisztus előtti VII. században a chow-chow a vadászkutyák közé volt sorolva, farkas- és párducvadászatra használták. Mivel a fajta nagyon erős és akaratos volt (igazából ma is azok) a régi feljegyzések szerint a vadászok arra kényszerültek, hogy a kutyát a testére és nyakára rögzített hevederek segítségével tartsák irányításuk alatt. A fajta másik feladata az őrző-védő munka volt, a szarvasmarhák és egyéb haszonállatok felügyelése. A fajtát még a mai napig is használják Kínában a terepen. Jellemző rá rendkívüli szaglása, figyelemre méltó hűsége, józan értelme és okos észjárása, amit a vadászatok során be tud mutatni.

Domesztikációja után az amerikai kynológusok megtalálták a nyomát az AINUK-nál, akik ebben az időben a jelenlegi japán szigeteket és a kínai kontinens vele szemben elterülő részét lakták. Az AINUK vadászathoz, őrzésre és szánhúzásra használták a chow-t. Ezek mind olyan funkciók, amelyekre a hátsó végtagjainak morphológiai felépítése nagyon is alkalmassá tette. Az időszámításunk előtti XI. században tatárkutyáknak hívták őket. Ettől az időtől kezdve megtaláljuk a nyomát a „Szertartások Könyvé”- ben és az ikonográfiában.

Csodálták, tisztelték…mégis megették

A Tang-dinasztia idejében (i.e. 618-907), amikor egymás után húsz különböző császár uralkodott, az európai kennelekhez hasonlóan, hatalmas kutyafarmokat hoztak létre, ahol a chow-chow-k, illetve azok elődei éltek. Az Északi vadászpark egy Anglia nagyságú területet foglal magába, ahol a Tang dinasztia császárainak 10.000 vadászuk és 5.000 chow-t elszállásolni képes tenyészetük volt.

Az ebben az időszakban uralkodó császár, Ling Ti rengeteg palotakutyát tartott, értékes szőnyegek fedték a talajt a kennelekben, speciális szolgák ápolták a császári katonákkal őrzött kutyákat. A kutyák a háztartás tagjainak számítottak, a „legbátrabb és legbüszkébb kutyák” címeket és kitüntetéseket kaptak. Feladatuk a császári székhely védelme volt. Néha azért ezeket a kutyákat meg is ették. Voltak olyan keverékek, amelyek az uralkodó szigorú előírásainak nem feleltek meg, ezért kikerültek a palotából és a nép kutyáival keveredtek. Az is valószínű, hogy a fiatal kutyák közül kiválogatták a gyengéket és ezek a császári konyhában végezték… Ott éltek a mélyen tisztelt oroszlánkutyák is, akiknek méltóságos fellépése hozzátartozott a császári fenség összképéhez.

A császári kutyák a középkorban kevesebben lettek. A nép elszegényedett, uralkodóiknak is le kellett mondaniuk a luxusról. A bölcs, sztoikus kutyák közül néhány a buddhista kolostorokba került, sok a gazdag kalmárok otthonába, nemesek házaiba, néhány parasztokhoz, akik végül megették őket.

Többféleképp is meg lehet magyarázni, hogy miért tenyésztettek sok Chow-Chow-t Kínában a korai időkben. Ez volt az egyetlen igénybe vehető hazai sportkutyájuk és megfelelt a vadmadár vadászat és a Kínában folytatott egyéb terepsportok feltételeinek még a lőfegyverek feltalálása előtt. Elfogadott szabadon tartható kutya volt. Télen a nagy hóban a Chow-kat széles körben használták szánhúzásra és teherhordásra, valamint pásztori munkákra, juhok és marhák őrzésére és hajtására. A takarékos kínaiak nem engedték a Chow szép vastag meleg szőrét kárba veszni, mivel piacképes árut jelentett. Úgy tűnik, ezeket a kutyákat valójában mindig is értékes bundájuk miatt tenyésztették. Sajnos a kínaiak nemcsak munkakutyaként tekintettek rá, a bundáját ruhakészítésre használták, a húsát és a nyelvét pedig csemegeként fogyasztották.

Sok mai Chow tenyésztő hisz az elméletnek, melyet néhány tudományos bizonyíték is alátámaszt, hogy az evolúció utcáin a Chow a medve családjából származott és nem is igazán kutya.

A szerzeteseknek köszönhetjük azt a chow-chow-t, akit ma ismerünk. Meghagyták méltóságukat, ápolták különös légkörét, tartózkodó lényét. Az oroszlánkutyát ismét más kutyáktól elkülönítve tartották és tenyésztették. De ő is, mint annyi más fajta, mára kihalt volna, ha néhány kereskedő nem vitte volna magával a különös kutyát Európába.

Megjelenése Európában

A csau-csau, angolul chow-chow azt jelenti: „sokféle zagyvalék” valamint „mindent tudó, mindent látó”. A Kínából induló hajók a legkülönbözőbb terhekkel voltak megrakodva: fűszerekkel, kelmékkel, fával és egzotikus kutyákkal is. Az egész rakományt csau-csau – nak hívták, ez élőket, tárgyakat együttvéve. E kutyák közül az elsők valószínűleg már a XVIII. század második felében eljutottak Angliába, mint kínai szent kantonkutyák, valamint mint fogyasztásra alkalmas húskutyák, mint keleti különlegesség. 

A standard adó ország: Anglia

Konkrétan 1780-ban a Kelet-Indiai Társaság egyik tisztje hoz be egy chow-chow párt Angliába, mivel első ránézésre beleszeret a fajtába. Egészen 1820-ig kell várnunk, hogy nyomát leljük az angol sajtóban és az egzotikus állatok importja között megtaláljuk a chow-chow-t is. Később több chow-chow kerül a londoni állatkert tulajdonába. 1865 táján Viktória királynő ajándékba kap egy chow-chow-t Kínából, ezzel növeli e fajta népszerűségét. Az angol nemesség felfigyelt a fajtára és 1879-ben a Cruft’s Dog Show-ban a közönség már ámulhatott egy fekete chow-chow-n.

1894-ben regisztrálják az első chow-chow-t és 1895-ben megalakul a Chow-Chow Klub Angliában.

chow8

Még ebben az évben elkészítik a fajta standardját,  egyszerűen leírást készítenek az abban az időben elbűvölőnek tartott „CHOW VIII.” – ról, a Kínából importált vörös kanról. (Ezt a CHOW VIII. nevezetű ebet hosszú kutyakiállítási pályafutása során, bármilyen népesen nyüzsgött is vetélytársainak tábora, soha, semelyik vetélytársa nem győzte le, nem szorította ki első helyéről.)

Azóta is az akkor megszövegezett standard van érvényben egy-két változtatástól eltekintve, amit 1986-ban eszközöltek, a fajta előnyös tulajdonságainak megőrzésére és a fajta védelmére. Azzal adták közre, hogy a kiállítások bíráinak nagy felelőssége van abban, hogy az egészségnek nagyobb súlya legyen az általános megjelenésnél. Az angol standardot a Fédération Cynologique Internationale (FCI) elismeri, így ez az irányadó minden olyan ország számára, mely tagja az FCI – nek.

A kék nyelv meséje

Egy kis érdekesség a végére. Diana Phillips chow-chow-ról szóló könyvében megemlít egy legendát, hogyan lett a chow-chow nyelve kék.

kek_nyelvu_chow

„Sok évszázaddal ezelőtt, amikor kutyazabáló vadak laktak országszerte, élt egy magányos szerzetes a magas hegyekben, aki kóbor kutyákat fogadott be társnak. Minden állathoz nagyon kedves volt és azok boldogan fogadták szeretetét. Egyik napon a szerzetes nagyon megbetegedett, nem tudott többé fát gyűjteni, hogy megfőzhesse szerény ételét. Így a kutyák és más állatok elhatározták, hogy elvégzik ők ezt a munkát. Szerencsére a közeli erdőben volt néhány villámcsapástól kidőlt fa, amiből nagy halom faszén maradt. A chow-chow felkutatta az erdőt és szájában vitte haza a néhány darab faszenet. A majom főzte az ebédet, míg a szerzetes meg nem gyógyult. De a chow-chow nyelve attól a naptól kezdve, amikor a faszenet a szájába vette, mindig fekete maradt, hogy jótéteménye így kapjon jelet, mivel így hálálta meg a szerzetes szeretetét és védelmét.”


Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több fajtaimádóhoz eljuthasson! Köszönjük!


A kiemelt képen látható chowk:

Panda-Zulu-Guru Blue Ice Rose – kék baby szuka
Hungária Junior Champion, Szlovák Junior Champion – Panda-Zulu-Guru Crúz – fekete kan
Tenyésztő/tulajdonos:
Juhászné Taródi-Nagy Judit és Juhász István
Panda-Zulu-Guru Mestertenyészet – Magyarország

Multi Champion, Vice World Winner 2013, Osztrák Klub Győztes – Pull and Bear de la Yakka – fahéj kan
Tulajdonos: Manea Betty és Lovas Imre
Hollywood Star Mestertenyészet – Olaszország

Broken Hill Indiana Jones – krém kan
Hungária Junior Champion, Hungária Champion, Hungária Grand Champion – Broken Hill Erik – vörös kan
Tenyésztő/tulajdonos:
Lázárné Vámosi Ildikó
Broken Hill’s Heart Mestertenyészet – Magyarország

Köszönjük szépen, Juhászné Taródi-Nagy Juditnak és férjének, Juhász Istvánnak, valamint Manea Bettynek és párjának, Lovas Imrének a kiemelt képhez felhasznált szép fotóikat!További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂


 

1K Shares