Miért más a chow-chow, mint a többi fajta?
És miért olyan mások a chow-chow gazdák?!
Talán a kékesfekete nyelv teszi, ami minden kutyafajta közül egyedülálló?
Vagy a figyelemre méltó peckes járás, ami olyan jellemző?
Vagy tán az, hogy nincs kutyaszaga?

Ezek is számítanak, de nem ez a legfontosabb.
A chow-chow lelke az, ami minden más kutyától megkülönbözteti!
A jelleme, ami a gazdáját örökre ehhez a fajtához köti!

Az „Istenek kutyája”, ahogy a kínai szerzetesek nevezték, tulajdonképpen külső és belső jegyeiről ismert. Első helyen van a kékesfekete nyelv, a hasonlóan pigmentált ajkak, a szürkésfekete íny. Olyan különlegességek, amelyek semmilyen más fajtánál nem találhatóak. Szembetűnő az enyhén bizalmatlan, elutasító arckifejezése, a sötét tekintet, amelynek okozója az alsó és felső szemhéj sajátossága, hogy soha nem csukódik egymásra, csak éppen összeér. A különösen éles szemek (a chow ugyanis vadászatnál használja a szemét is) kicsinek hatnak a kerek, szőrrel fedett pofában. A fej és nyak körül különösen sűrű, felálló kemény szőrzet tekintélyt parancsoló, megközelíthetetlenséget sugároz.

A fajta leírása

Sarkvidéki eredete és külseje folytán a chow-chow-t a spiccek csoportjába sorolják, ide tartozik többek között a Szibériai Husky, az Alaszkai Malamut, a Szamojéd is.
Az itt említett kutyáktól mégis különbözik. Számos olyan jellemzője van, amivel az összes kutyafajta közül csak ő rendelkezik. Ilyen például a kékesfekete nyelv, a hátsó lábak szöghajlatának majdnem teljes hiánya, a magasan tűzött és a gerincvonalon fekvő farok, a jelentős, nagy mellkas, a rövid lábujjak úgynevezett „macskamancs”- ként lekerekítve, a széles koponya és az erős csontozat. Ez utóbbiak tették lehetővé azonosítását az ősi népek sírjaiban talált kutyák csontvázaival. Kivételes szőrzete rendkívül hatásos védelmet nyújtott a szibériai hőmérséklet ellen. A szögletes test és a hátra kunkorodó farok még a fő jellemzője a chow-chow-nak, valamint a már említett peckes járása. 

Nagyság vagyis marmagasság

Kanok: 48 – 56 cm.
Szukák: 46 – 51 cm.

Szőrzet

A chow-chow dús, sűrű szőrzete két formában fordul elő:

  • hosszú kivitelben

  • rövid kivitelben

Színváltozatok


Vörös


FahéjA szőrzet néha világosabb vagy sötétebb árnyalatú, de sohasem tarka.


Chow rajongók és leendő gazdik figyelmébe!

Ajánlott chow-chow tenyészetek Magyarországon!

Broken Hill’s Heart chow-chow tenyészet
Tenyésztő: Vámosi Ildikó (Lázárné) – hosszú szőrű, vörös és krém színű chowk tenyésztése.
Broken Hill’s Heart tenyészet facebook profil
A Broken Hill’s Heart chow-chow tenyészet csoportja a facebookon.

Szentmiklósi Csillag Fénye chow-chow tenyészet
Tenyésztők: Sebestyénné Enyedi Erzsébet & Sebestyén Sándor – hosszú szőrű, vörös és krém színű chowk tenyésztése.
Szentmiklósi Csillag Fénye tenyészet facebook profil

Várunk minden chow-chow rajongót szeretettel facebookos közösségünkbe, a Chow-Chow Tenyésztők és Imádók Baráti Körébe, csatlakozzatok hozzánk, osszátok meg az oldal chow kedvelő tagjaival szeretett kutyáitok fotóit és szívesen olvasunk kedves történeteket is róluk. Érdemben tanácsokat kérhettek a tenyésztőktől és megoszthatjátok velünk és a többi chow baráttal saját tapasztalataitokat is. Csatlakozzatok, szeretettel várunk minden kedves chow barátot csoportunkba!


Külleme

chow

A chow-chow a szépség, a méltóság és a természetesség remekműve. Ha ezt az ázsiai kutyát teljes szőrzetében látjuk, rögtön felfigyelünk a feltűnően elegáns megjelenésére. Amivel ezt a megjelenést eléri, az a harmonikusan felépített test mellett a büszke tartású feje.

A chow-chow egy arányos alkatú kutya, törzshossza megegyezik a marmagassággal.

chow1

A sajátosan oroszlánszerű megjelenés akkor a legszembetűnőbb, ha a kutya fekszik, vagy ha elölről látjuk. A markáns fej, melyen a szőrzet a nyak körül sörényt képez, meghatározza a fej testhez viszonyított arányát és mindezek nagymértékben hozzájárulnak ehhez az oroszlánszerű megjelenéshez. Fontos, hogy a kutyán minden arányos legyen, a fejtől kezdve a farokig. A harmonikus felépítés az, mely a chow-t olyan egyedülállóan fenségessé teszi.

Vérmérséklet

A chow-chow egy jól nevelt kutya, tartható gyerekes családokban is. Családi kedvencként elfogadják a gyengédséget gazdájuktól, de ezt ritkán kérik idegenektől. Gyakran részesítik előnyben a család egyik kiválasztott tagját, de ugyanakkor elfogadják az egész családot is és örömmel üdvözlik a házba látogató vendégeket.

Egy chow-chow-t nem kell örző-védő kutyának nevelni, ösztönösen védi otthon, mert arra született. Készségesen védi gazdájának családját, annak otthonát és mindig figyelmezteti gazdáját, ha idegen van a közelben vagy ha idegen érkezik. Általában nem ugat, kivéve, ha valami oka van rá. Ha baj van, nem tétovázik, azonnal támad. Bár gyakran elég a puszta fenyegetése: a magasra tartott fej, az átható tekintet, ehhez párosul a mély morgás vagy egy rövid, vészjósló ugatás – az ilyen találkozás egy chow-chow kutyával nem tréfa! Ez az állandó védelmi készenlét az egyik oka, hogy gazda és kutyája között feltétlen bizalomnak kell lennie. Rossz kezekben hamar ellenőrizhetetlen lesz egy chow-chow.

Fontos és megszívlelendő

A chow-chowk a melegre érzékenyek, attól függetlenül, hogy kint vagy bent tartjuk. Nyáron, a nagy melegben vagy a stressz miatt is akár, hőgutát is kaphatnak, ekkor azonnali intézkedés szükséges.
Hogy a chow le legyen hűtve, a legegyszerűbb megoldás az, hogyha hideg vagy langyos vízbe megfürösztjük vagy vízzel meglocsoljuk az egész testét, ettől leesik a testhőmérséklete, ezután azonnal részesítsük állatorvosi ellátásban, vagyis azonnal állatorvost kell hívni minden hőgutának tűnő esetben.
Meleg időben soha ne hagyjuk a chow-t az autóban. Akkor sem, ha a nagy meleg mellé még a szél is fúj, mert az autó nem szellőzik eléggé ahhoz, hogy a hőmérséklet lent maradjon egy parkoló fémdobozban!

Élettartam

Körülbelül 10-13 évig.


További hasznos és értékes cikkek a kutyák szerelmeseinek a szerző hivatalos honlapján tekinthetők meg.

Keresd Vámosi Ildikó kutyás cikkíró, szerző hivatalos honlapját:
Http://ildikovamosi.hu/

🙂 Köszönöm, ha megtisztelsz a látogatásoddal! 🙂