2016. Október 16.-án Makóra látogatva részt vehetünk a Marosmenti Kutyások Egyesületének rendezésében egy minden fajtás CAC nemzeti kutyakiállításon. A C.A.C kiállítás helyszíne: Makó, Báló-liget (Marospart).

A hajdani MEOE Makói Szervezete a múltban egy folyamatosan fejlődő Szervezet volt, 2003-ban több mint 200 tagot számlált. Sajnos, az elkövetkezendő években a tagság száma rohamosan csökkenni kezdett, míg végül a 2012-es évben a 24 fős tagsággal elérte a mélypontot. Az Egyesület elnöke szerint az utóbbi években kialakult nehéz gazdasági helyzet rányomta bélyegét a kutyázásra, sokan abbahagyták a tenyésztést illetve kiöregedtek ebből a szép és sokszor nehéz, de örömteli sportból.

Az Egyesület vezetősége a jövőre nézve célként tűzte ki a tagság számának növelését a fiatal nemzedék bevonásával. A Szervezet kutyaiskolája különleges foglalkozással várja a kutyát szerető gyermekeket és fiatalokat, akikkel a hozzáértő oktatók foglalkoznak és próbálják őket megtanítani a kutyák nyelvére.

Az Egyesület szerdánként állandó helyszínen klubestet tart, ahová a kutyaszerető embereket, családokat, tagokat várják egy kötetlen közös beszélgetésre.

2009-ben a Szervezet CAC kutyakiállítást rendezett Makón a Zuglógerben. A sikeres kiállítást követően, a 2012-es, a 2014-es és a 2016-os évre újból megkapta egy CAC kutyakiállítás rendezési jogát a MEOE Szövetségtől.

2013. január 01-el a Szervezet önállósodott, és azóta Marosmenti Kutyások Egyesülete néven tevékenykedik tovább.

Olvasóink kedvcsinálóként megtekinthetik a Makói Város TV által a 2014. évi nemzetközi kutyakiállításon készített videó felvételt:

Kiállítók figyelmébe! A 2016. évi makói CAC kutyakiállítás fontosabb információit a következőkben ismertetjük! Kérlek, kattints a “+” jelre vagy az “Információk kiállítóknak” szövegre és nyisd le a dobozt, melyben megtalálod a nevezéshez szükséges információkat!

[mks_accordion]
[mks_accordion_item title=”Információk kiállítóknak „]

Információk kiállítóknak

Bírói lista:

Vezető bíró:

FCI I. fajtacsoport
Összes fajta P. Szabó Béla (HU)
FCI II. fajtacsoport
Összes fajta Orcsik István,; Hartmann György
FCI III. fajtacsoport
Összes fajta Szabó Sándor (HU)
FCI IV. fajtacsoport
Összes fajta Juhász Csilla (HU)
FCI V. fajtacsoport
Összes fajta Sinisa Pavlovic (SRB)
FCI VI. fajtacsoport
Összes fajta Erdős László (HU)
FCI VII. fajtacsoport
Összes fajta Erdős László (HU)
FCI VIII. fajtacsoport
Összes fajta Sinisa Pavlovic (SRB)
FCI IX. fajtacsoport
Összes fajta Csík István D
FCI X. fajtacsoport
Összes fajta Juhász Csilla (HU)

Nevezési határidő: 2016. Október 01.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
Átsorolás az utolsó nevezési határidőig 2000 Ft/kutya 4000 Ft/kutya
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyészcsoport, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft

Az első kutya nevezési díja egy darab katalógus árát tartalmazza! A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.
Regisztráció, majd a személyes adatok illetve a nevezendő kutya/kutyák adatainak és dokumentum másolatainak (törzskönyv másolat első és második oldal, regisztrációs tagkártya másolata, Champion vagy Munkavizsga bizonyítvány, ha van illetve a befizetési csekk vagy banki átutalás másolata) felvitele után lehetséges az online nevezés indítása. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munkavizsga bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2016. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Banki átutalás esetén a Marosmenti Kutyások Egyesületének bankszámlaszáma:
Erste Bank – 11600006-00000000-61052862.
A nevezés mindig a kutya tulajdonosának neve alatt történjen.

Nevezési díjat postai feladás esetén a következő címre kell fizetni:
Marosmenti Kutyások Egyesülete
Makó
Új utca 12.
6900

Nevezési cím postai feladás esetén:
Hód-Dog Kutyabarát Egyesület
Hódmezővásárhely
Pf.: 1.
6801

A kiállítással és a nevezéssel kapcsolatos további információk megtekinthetők a  Hod-Dog.hu oldalán >>.

A kiállítással kapcsolatos bővebb információ kérhető az alábbi információs telefonszámon:
+36 62 534 285.

További információ kérhető:
+36 20 9820 590. – Kardos László
[/mks_accordion_item]
[/mks_accordion]

A CAC kutyakiállítás városa Makó, mely a Maros jobb partján elhelyezkedő kisváros, lakosainak száma 24 000 fő. A román és a szerb határ közelsége miatt igen fontos közlekedési csomópont, Magyarország egyik délkeleti kapuja.

Feljegyzések szerint Makón a kedvező marosi átkelőhelynél már honfoglaló magyarok is települést találtak Velnök (Vönek) néven, ami ószláv nyelven révészt jelent. A települést a XIII. század második felétől a birtokos Makó bánról Makófalvának nevezték. Csak a török uralom alatt rövidül le neve Makóra, ami pogány eredetű utónév (jelentése turk nyelven: dicsőséges). A falu lassan mezővárossá fejlődött és a török uralom alatt szultáni birtok lett. A hódoltság évei alatt többször földig rombolták.1686-ban tatár csapatok pusztították el, melyből 1699-re építették újjá. A 18. század békés évtizedei a lassú gyarapodást jelentették. Az 1800-as évekre a várost a történelmi Magyarország 12. legnagyobb városaként tartották nyilván. A 19. század elejétől a lakosság lélekszáma is gyorsan nőtt. A megélhetési forrás már a kezdetektől a mezőgazdaság volt. A kiegyezést követően, és a vasút megérkezése után a helyi agrárium termékei eljutottak az európai piacokra. A gabona, hagyma és zöldségfélék mellett a makói lótenyésztés is világhírű lett.

Az első világháború után, a trianoni békeszerződés következtében a város határszélre került. A nehéz gazdasági körülmények jelentős kulturális élet folyt a városban, hiszen József Attila, Juhász Gyula és Móra Ferenc is itt élt és alkotott. Az 1900-as évek közepétől Makó fejlődése megrekedt. E helyzetből a rendszerváltás húzta ki a várost és az 1990-es évektől kezdődően rohamosan fejlődésnek indult.

Makó a látnivalók tekintetében sokszínű. A természeti értékek közül a Marosi ártér, a gyógyiszap és a termálvíz a legjelentősebb, a vendégek a helyi fürdőben élvezhetik jótékony hatásukat. A várost világhírűvé mégis a makói hagyma tette, mely ma már védjeggyel ellátott magyar termék és hungarikum.

Makó a hagymatermesztők és kereskedők városa volt. A makói vöröshagyma-fajta a népi nemesítés magas iskolájának eredményeként született meg. A makói vöröshagymát minden más vöröshagymától megkülönböztethető jellegű gazdag íz, magas fűszerezési érték jellemzi, felhasználása rendkívül sokoldalú. Szintén kiváló minőségű a makói fokhagyma, amelyről a makói levéltárban őrzött legrégibb irat 1755-ből származik.

Gasztronómiai szempontból a makói vöröshagyma nemzetközileg is elismert és keresett termék, az ehhez kapcsolódó termékek (hagymapálinka, hagymás kenyér) szintén növelik a város ismertségét. Szintén a gasztronómiához kapcsolódik számos rendezvény, melyek látogatók tömegeit vonzzák a városba, mint például a Grillfesztivál, a Hagymakarnevál és Hagymabál, a Makói Nemzetközi Hagymafesztivál. A város színes rendezvényeinek sorát gazdagítja a Gitárfesztivál, a Göngyfűzér Gála, a Makói Muzsika Fesztivál, a Makó Expo, az Operettfesztivál.

A város építészeti értékei közül kiemelkedőek a Makovecz Imre által megálmodott és kivitelezett épületek, melyekben a modern építészet képviselteti magát, és amelyek a mai Makó arculatának meghatározó épületei.

Makó ősi szakrális helye a Kálvária domb, ide jártak a török hódoltság idején a szegedi ferences barátok a katolikus hívek lelki gondozására. Itt áll a város legrégibb épülete, az 1734-ben barokk stílusban emelt, műemlék jellegű kálvária kápolna, melynek néprajzi értékű szakrális kincse az öltöztető Mária-szobor és a szentsíri két deszka-katona.

Makó városa a rendszerváltás után meghirdette a Virágos Makóért mozgalmat, melynek célja a lakosság környezetszépítésre való ösztönzése volt. Ennek eredményeképpen 2004-ben a város elnyerte a „Magyarország legvirágosabb városa” illetve az „Európai Ezüstérmes város” díjakat.

A város a természet kedvelőinek egy kivételes lehetőséget biztosít megismerni az erdő látványát, hangjait, érezni illatait, testközelből megtapasztalni a fák koronáinak világát, hallgatni a fákon élő madarak énekét, megcsodálni őket. A lombkorona sétány tanösvény kiépítésével és működtetésével erre adva lehetőséget minden természetbarát és természetben nem jártas ember, család részére, akik így bepillantást nyerhetnek az erdő, a fák és a lombkoronák ágai között megbúvó élőlények, madarak varázslatos világába is.

A kiállítás helyszíne a Báló liget (Marospart), ahová minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel vár a Marosmenti Kutyások Egyesülete október közepén egy színvonalas CAC kutyakiállítással!Amennyiben tetszett a cikk és hasznosnak véled, kérlek, oszd meg, hogy minél több kutyaszerető emberhez, családhoz eljuthasson! Köszönjük! Kutya Portál, egy hasznos weboldal a kutyák szerelmeseinek!Ha kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, az alábbi cikkek is hasznosak lehetnek számodra:

Ajánljuk figyelmedbe a 2016. évi MEOESZ kiállítási naptárunkat, melyből minden kiállítási ajánlónk elérhető.

Portálunkon már a MEOE Szövetség és tagszervezetei által megtartandó 2017. évi kutyakiállítások listája is megtekinthető.

Ajánljuk figyelmetekbe a 2014. évi II. Velencei-tavi CAC kutyakiállításról tenyésztők bevonásával készített beszámolónkat, melyből nemcsak a kutyakiállítás színes hangulatába és forgatagába tekinthetsz be, de kicsit megismerheted a kiállítást rendező várost is. „Kiállítások világa – Kutyakiállítás a Velencei-tó partján”, élménybeszámoló sok szép fotóval és videóval.

Kicsit más szemszögből nyújt betekintést a kutyakiállítások világába a „Kiállítások világa – A handling és a handlerek” című cikkünk, melyet 3 kedves, handler lánynak köszönhetünk.

World Dog Show és Euro Dog Show kiállítási naptár, az elmúlt és az elkövetkezendő évek Világkiállításainak és Európa Kutyakiállításainak dátumaival, helyszíneivel, a hivatalos honlapok, az eredmények, néhány színes videó linkjeivel és portálunk ajánlóival!

Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Tudjátok, hogy vajon miért alszanak háton fekve a kutyák? Előjáróban annyit elárulok, hogy mindez két okra vezethető vissza. Pontosabban megtudhatod, ha portálunk erről szóló cikkét elolvasod!

A fizikoterápia ma már az állatgyógyászatban is gyakran alkalmazott eljárás, melyet neurológiai- illetve ízületet érintő súlyos mozgásszervi problémák gyógyítása esetén erre képzett szakemberek használnak. A fizikoterápiáról és annak alkalmazásáról mindent megtudhatsz, ha elolvasod „Kisállat fizikoterápia – interjú Lippai Kitti kisállat fizioterapeutával” című cikkünket. Lippai Kitti Szegeden és környékén kezeli az arra rászoruló kutyákat, ha Magyarország déli részén élsz, bátran fordulhatsz hozzá segítségért!

Jó böngészést cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon!Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

Várunk vissza portálunkra!