A Bakonyerdő Zrt. és a Kelet – Magyarországi Ebtenyésztők Egyesülete 2018. Augusztus 18.-ára Juhász- és Pásztorkutya CAC kiállítást hirdet. A kiállítás helyszíne Devecserben a Bakonyerdő Zrt. Sárosfői Vadászháza.

A Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállítására nevezhető minden olyan kutya, amely valaha az állatok terelésével illetve őrzésével kapcsolatos munkát végzett.

A kiállítás megrendezése már hagyományosnak számít Devecser város életében. Az első ilyen jellegű kiállítást 1999-ben rendezték, akkor még jóval kevesebb fajta volt nevezhető, mint a mai időkben. Ma már közel 40 fajta kiváló egyedei vonulhatnak fel ezen a kiállításon. A 2000-es évek elején 6 évig nem rendezték meg ezt a rangos seregszemlét, majd 2009-ben került sor újból e kiállítás megrendezésére. A speciális kiállításra minden évben egyre több kiállító érkezik a kutyáival valamint a színes és változatos programoknak köszönhetően minden évben gyarapodik a közönség száma is.

A vörös iszap katasztrófa után az idei évben immár VIII. alkalommal kerül megrendezésre ez a kiállítás, melynek fővédnöke már 8. éve Dr. Simicskó István, akinek szavait idézzük most:

„Az, hogy egy ilyen elsősorban, magyar kutyafajták kiállítása, pásztorkutyák kiállítása zajlik itt rendszeresen, hagyományteremtő céllal, ez számomra támogatandó dolog, hiszen még 2003-ben az én javaslatomra az őshonos- és régi magyar állatfajtákat nemzeti kinccsé nyilvánította az országgyűlés, melyben a magyar kutyafajták is nemzeti kinccsé váltak. Azóta megszületett a Hungarikum törvény is és a nemzeti értéktárba is sikerült a 9 nemzeti kutyafajtát felvetetni.

Azon az úton haladunk, hogy az értékfelismerő, értékmegmentő munkát szeretnénk tovább végezni és nyilván az ilyen kiállítás, ez a gyönyörű környezet és helyszín még inkább fokozza az emberek kedvét, hogy eljöjjenek ide és egy jó kis családias hangulat alakuljon ki. A kutyabarátok, az itt élő emberek és mások is szívesen jönnek ide és én szívesen találkozom itt velük, hiszen tényleg ideális a környezet, nagyon jó a házigazda, nagyon jó az erdészet, nagyon jó a magyar kutyások közössége, úgyhogy én bízom benne, hogy ez a hazai kutyatenyésztést is segíti és az itt élő embereknek is mindig egy olyan unikális érték, amikor kijöhetnek ide és van egy színes program.

Hihetetlen az, amit az emberiség és a kutya kapcsolata megélt. Hiszen végigkíséri az emberiség történetét a kutya, bármilyen formában is, háborúkban is harci kutyákként, katona kutyákként sok-sok ember életét megmentve, vadászkutyaként, őrző-védő kutyákként, terelőkutyákként, számos olyan kutyafajta alakult ki az emberi tenyésztésnek köszönhetően, amely az emberi életet könnyíti, az emberi életmódot változtatja meg pozitív irányba. Aki kutyát vesz, az felelősséggel tartozik a kutyája iránt, nevelnie kell, ápolnia kell, gondoznia kell és ez egy viszonylag hosszú távú folyamat. Én azt hiszem, hogy hasznos dolog, hiszen ez a gyermekeinket felelősségre neveli. Ha ezt szülőként ügyesen mondjuk el nekik, helyesen mutatjuk be nekik, akkor szerintem a gyermek fejlődését is helyes irányba tudja terelni. Azt szeretném látni, hogy azok a gyerekek, akik most itt elkísérték a szüleiket, azok majd hozzák tovább ezeket a kutyákat, nyilván nem ezeket, hanem ezeknek a leszármazottait, és viszik tovább ezt a szép hagyományt, őrzik az értékeinket és ápolják a hagyományainkat.”

Dr. Simicskó István gondolatmenetét Udvardiné Lukács Ilona, a kiállítás egyik fő szervezője az alábbi gondolatokkal fűzi tovább:

„Mindenképpen jó időben el kell kezdeni a kutyázást, akár gyermekkorban is kölyökkutyával, mert a felelősségtudat kialakul azokban a gyermekekben, akik kutyát tartanak és később felnőttként is mindenképpen előnyére válik az, hogy volt kutyája, van kutyája, lesz kutyája, biztos vagyok benne, mert akinek kiskorában már van kutyája, élete végéig megfertőződött.”

E szép szavakkal indítva, ez évben is szeretettel várják a szervezők a kiállítókat kutyáikkal és e fajták szerelmeseit, kedvelőit, a kilátogató vendégeket a Sárosfői Vadászházba egy közös együtt kutyázásra és egy közösen eltöltött szép napra!

Információk kiállítóknak:

Nevezési felhívás

Nevezhető fajták:

Az FCI I. fajtacsoportjába tartozó összes fajta

Az FCI II. fajtacsoportjából minden pásztor- és juhászkutya (Kaukázusi Juhászkutya, Anatóliai Juhászkutya, Közép-Ázsiai Juhászkutya, Pireneusi Hegyi Kutya, Nagy Svájci Havasi Kutya, Berni Pásztorkutya, Entlebuchi Havasi Kutya, Sarplaninai Juhászkutya).

Az FCI V. fajtacsoportjából a Szamojéd.

Hobby osztályos Juhász- és Pásztorkutyák is nevezhetők!

HOBBY osztály

Jó lehetőség azon kutyáknak, akiket gazdáik nem tudnak kutyakiállításon bemutatni például színhiba, nem megengedett szőrtípus, ivartalanítás, vagy az FCI törzskönyv hiánya miatt.

A HOBBY osztály kutyái fajtánként és nemenként külön osztályba indulnak. nem vesznek részt a CAC kiállítás hivatalos címeket adó összevetéseiben. A kiállítás végén a HOBBY osztályos kutyák fajtánkénti győzteseinek külön Best In Showt rendeznek a “Legszebb Hobby kutya I., II., III.” címért.

HOBBY osztályba a nevezéseket emailben vagy postai úton kérik elküldeni.

Nevezési díj: 3000.- Ft/kutya.

Bírói lista:

FCI-I. fajtacsoport

Komondor, Kuvasz, Puli, Pumi, Mudi – Udvardiné Lukács Ilona (HU)
I. fajtacsoport fel nem sorolt kutyafajták – Ruth Wagner (LUX)

 FCI-II. fajtacsoport

Vinnai András (HU)

FCI-V. fajtacsoport

Ruth Wagner (LUX)

Nevezési határidő: 2018. Augusztus 06.

Nevezési díjak

CAC Kiállítás Szövetségi tagkártyával rendelkezők részére Szövetségi tagkártyával NEM rendelkezők részére
Első kutya 4000 Ft 8000 Ft
Második kutyától 3500 Ft 7000 Ft
Veterán, Minor Puppy, Kölyök 2500 Ft 5000 Ft
CAC kiállítás helyszínen nevezhető
Fiatal felvezetők 2000 Ft 4000 Ft
Kutyapár, Tenyészcsoport, Utódcsoport 2000 Ft 4000 Ft
Hobby osztály 3000 Ft

A nevezési díjak a Magyar kutyafajták esetében 50%-os kedvezménnyel számítanak.

Nevezést indíthatunk online erről a linkről>>.
A nevezésről a rendszerben rögzített email címre automatikus igazolás érkezik, mely a nevezés adatait tartalmazza. Ennek véglegesítését követően megerősítő e-mail kerül kiküldésre, mely a nevezés végleges formáját tartalmazza. Online nevezés esetén bankkártyával lehetséges a nevezés díját fizetni. A nevezés megtörténte után azonnal átirányítják a nevezőt az OTP Bank online felületére, ahol az internetes fizetésre alkalmas bankkártyán keresztül tudjuk rendezni a nevezési díjat. Az online rendszerben csak azok a nevezések maradnak benn, melyeket a nevező az online nevezési rendszerben bankkártyával kifizet, amennyiben ez nem történik meg, vagy a nevező bármely más úton fizeti meg a nevezési díjat, a rendszer a nevezést automatikusan törli. A nevezés csak akkor lesz érvényes, hogyha a nevezés díja is rendezve van!

Banki átutalás esetén az Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub Egyesület számlaszáma
10101308 – 06421500 – 01003006
Az utalásnál fel kell tüntetni: Pásztorkutya CAC

Postai nevezés esetén, a nevezési lap pontos kitöltése és aláírása után, csatolni kell a nevezni kívánt kutya törzskönyv másolatát, a nevezési díj igazolásához a befizetett csekk vagy átutalási bizonylat másolatát, Champion vagy Munka bizonyítványok másolatát (ha van) és a 2018. évi szövetségi tagkártya másolatát.

Nevezési cím postai feladás esetén:
Angol és Ausztrál Pásztorkutya Klub
Solymár
Pacsirta u. 1.
2083

További információ kérhető az alábbi email címen:
apkk@club-info.hu

Illetve az alábbi telefonszámokon:
+36 26 361 677; +36 70 702 1724.

Video felvételek az előző évek kiállításairól

A 2016. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításról a Devecser Televízió által készített videó felvétel megtekinthető:

A 2014. évi Juhász- és Pásztorkutya CAC kutyakiállításon a Devecser Televízió által készített videó felvétele:

Bemutatjuk a kutyakiállítás városát, Devecsert

A Juhász- és Pásztorkutya CAC kiállításának városa Devecser, mely a Bakony nyugati szélén, a Torna patak mellett fekszik. Régészeti leletek tanúsága szerint e terület már az őskorban is lakott volt. Devecser az Árpád-kor óta ismert település, nevét valószínűsíthetően a Devecseri családtól kapta. A főnemesi család nagy szerepet töltött be Veszprém vármegye életében, hatalmas uradalmakat, várakat, kastélyokat emeltek, ekkor rakták le a mai Esterházy-kastély elődjének alapjait is. A török dúlás idején Devecser sikeresen ellenállt és megvédte várait, kastélyait. A török háborúk után élénk kereskedelmi élet bontakozott ki a községben és Devecser hamarosan a környék kereskedelmi központjává vált. A mai város kialakulása a kiegyezéstől a XIX. század fordulójáig tartott. Az 1970-es évektől kezdve Devecser fejlődése lassulni látszik, mivel központi szerepét Ajka veszi át. Devecser 1997-ben városi rangot kap. A fiatal város életét gyökeresen megváltoztatta a 2010-ben bekövetkezett vörös-iszap katasztrófa. Az újjáéledt településen egy kiállítással mutatják be a sorsfordító eseményt.

A város utcáin sétálva nyomon követhetjük a barokk és romantika építészeti emlékeit, betérhetünk a barokk plébánia templomba meghallgatni az orgonajátékot és megtekinteni a csodálatos Szent Antal oltárképet. A templom mögött találjuk a barokk plébániaházat, melyet a templommal egy időben, a XVIII. század közepén építettek. Mellette áll az 1881-ben romantikus stílusban épített iskola épülete. Már a XVIII. század végétől itt volt a község iskolája. A jelenlegi épületben tanított 1882 és 1884 között Gárdonyi Géza, az „Egri Csillagok” történelmi regény írója.

Devecser főterének dísze a műemléki védelem alatt álló Esterházy-kastély. Az épület a barokk és eklektikus építészet stílusjegyeit tükrözi.

Ahogy már említettük, az első építkezést a jelenlegi kastély helyén a Devecseri család végeztette el, a régi udvarházból  várkastélyt emeltetett. Ez a végvár az 1630-as évek elején az Esterházyak kezére került, utolsó tulajdonosa Esterházy Tamás gróf volt. Az évekig tartó felújítások során sikerült a várkastély régi hangulatát visszaállítani, eredeti formájukban láthatók a kazettás mennyezetek, a reneszánsz és barokk kandallók, a tölgyfából készült ajtók, ablakok, a faragott lépcsőkorlát.

A kastélyt övező angolpark jellegű várkert különleges fáit 1790-től Esterházy Ferenc telepíttette. A fák jelentős része őshonos, az eredeti telepítésekből megmaradt nagyméretű egyedek különösen értékesek, köztük juharlevelű platánok, kocsányos tölgyek, mezei juharok, fehér nyárfák. Sajnos a 2010 októberében bekövetkezett vörösiszap-katasztrófa a kastélypark teljes területét érintette, ezáltal a történeti kert jelentősen megrongálódott, az egykori angolpark stílusát képviselő főbb utak eltűntek, a fák megsérültek, elhaltak, kivágták őket. A park nagy értékű növényállományával és több száz éves fáival, mikroklímájával főleg a nyári időszakban sok látogatót vonzott, továbbá a település életének egyik legmeghatározóbb színtere volt. A 2013-as évben elkezdődhetett a kastélypark teljes rekonstrukciója. A fejlesztés során a tereprendezésen, vízrendezésen túl növényeket telepíttek, sétautakat hoztak létre, madártani tanösvényt, bemutatótereket alakítottak ki.

Gyere és látogass el Te is! A szervezők szeretettel várnak!

Az idei évben is a Sárosfői Vadászház fogadja a kiállítókat és az ide látogató vendégeket!

Minden érdeklődőt, vendéget, kiállítókat a kutyáikkal szeretettel várnak augusztus 18.-án a Juhász- és Pásztorkutyák CAC kiállítására a szervezők!Kérlek, oszd meg ezt a bejegyzést, hogy minél több kutyakiállítóhoz és érdeklődőhöz eljuthasson! Köszönjük! 🙂.Kutya Portál, egy értékes weboldal a kutyák szerelmeseinekHa kutyakiállító vagy, illetve ha érdeklődsz a kutyakiállítások világa után, az alábbi cikkek is hasznosak lehetnek számodra:

Ajánljuk figyelmedbe a 2018. évi MEOESZ kutyakiállítási naptárunkat, melyből minden kiállítási ajánlónk elérhető illetve elérhető lesz!

A MEOE Szövetsége állatvédelmi tevékenységét tovább bővítve 2017. Június 01.-től kezdődően Ivartalanítási Támogatási Programot hirdetett, mely a MEOESZ határozatának értelmében folytatólagosan érvényes a 2018. évre is. További információk portálunk cikkében olvashatóak>>.

World Dog Show és Euro Dog Show kiállítási naptár, az elmúlt és az elkövetkezendő évek Világkiállításainak és Európa Kutyakiállításainak dátumaival, helyszíneivel, a hivatalos honlapok, az eredmények, néhány színes videó linkjeivel és portálunk ajánlóival!

Portálunkon elérhetőek az előző évek kutyakiállítási naptárjai, a 2017. évi MEOESZ kutyakiállítási naptár, a 2016. évi MEOESZ kiállítási naptár, a 2015. évi kiállítási naptár, és a 2014. évi kutyakiállítási naptár, melyekből minden kiállítási ajánlónk visszanézhető!

Ajánljuk figyelmedbe további hasznos cikkeinket is:

Egy kutatási projekt rávilágít, hogy kutyáknak hasonlóan mérhető IQ-juk van, mint az embereknek. A vizsgálatok felfedték a kutyák gondolkodásának működését és egyben segítséget nyújtanak azon betegségekkel kapcsolatban, melyek az ember és a kutya életében egyaránt előfordulnak, mint például az időskori demencia. Minderről bővebben olvashatsz “A kutya IQ teszt feltárja a kutyák általános intelligenciáját” című cikkünkben.

Megosztjuk az ételeinket a kutyáinkkal. De vajon minden élelmiszer, amit mi emberek fogyasztunk, a kutyáinknak is megfelelő? Ez egyáltalán nem így van. A kutyáink számára veszélyes illetve nem ajánlott élelmiszerekről, ételekről, általuk a kutyáinkra gyakorolt hatásukról beszélgettünk szakértő klinikus állatorvosunkkal, Dr. Hauberger Péterrel, melybe betekintést nyerhetsz a “Kutyáink egészségvédelme – Veszélyes élelmiszerek” című cikkünk elolvasása által.

A gyümölcsök édesek, finomak, egészségesek és jótékony hatásaikat kutyáink is élvezhetik. “Gyümölcsök, melyeket kutyáink is fogyaszthatnak” című cikkünkben bemutatjuk azon gyümölcsöket, melyek jók a kutyáinknak.

A szívférgesség ma már Magyarországon is komoly egészségügyi kockázatot jelent kutyáink számára. A szívférgesség tüneteiről és a megelőzésről mindent megtudhattok a “Szívférgesség kutyáknál” című cikkünkből.

Tudjátok, mit kell tennetek, ha kutyátok túlmelegszik vagy hőgutát kap? Tudjátok, melyek a hőguta tünetei? És azt tudjátok, hogy segíthettek egy hőgutát kapott kutyán? Ezekre világít rá a “Hőguta és a legveszélyeztetettebb kutyafajták” című cikkünk, melyben külön kiemeljük, mely kutyafajták és miért tartoznak a magasabb kockázatú fajták közé.

A Kutya Portál sok hasznos és értékes cikkben bővelkedik, melyekből összeállítottuk a 2017-es év legolvasottabb és legnépszerűbb cikkeinek TOP 10-es listáját! Fogadjátok tőlünk szeretettel! Az idén is azért dolgozunk, hogy sok hasznos információt és értékes gondolatot, jó tanácsot és érdeklődésre számot tartó cikket osszunk meg Veletek az ember legjobb barátairól, a kutyákról.

Jó böngészést cikkeink között és kellemes időtöltést oldalunkon!Kutya Portál, a felelősségteljes kutyaszeretők weboldala!

🙂 Várunk vissza portálunkra! 🙂

Kövess minket a facebookon is!